2019. január 2., szerda

ÖT TREND, AMI MEGVÁLTOZTATJA A VILÁGUNKAT

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: DOROSZ DÁVID
2019.01.01.


Sorsfordító éveket élünk. Világunknak az a berendezkedése, ami az 1800-as évek óta alapvetően határozta meg először a Nyugat, majd a globalizáció révén ma már szinte az egész emberiség életét, a szakadék felé halad. Mégpedig egyre gyorsabb ütemben – az óra kezd lepörögni alattunk.

Történetünk során megharcoltunk számos nagy kihívással: leküzdöttünk számos betegséget, meghódítottuk a Föld minden szegletét, embert küldtünk a Holdra. Mindezek alapja egy a 19. századtól kezdve kialakult egyensúly volt, aminek fő elemei a következők voltak:
- folyamatos lakosságnövekedés
- hullámokban jelentkező, de töretlen technikai fejlődés
- változó vezetésű, de stabil hegemón világrend
- és a Föld erőforrásainak egyre mélyülő kihasználása.

Most, a 21. század elején viszont oda jutottunk, hogy ez a fejlődési modell fenntarthatatlanná vált. Az elmúlt évtizedek eredményeképpen a jelenlegi globalizált, kapitalista modell mind környezeti, mind társadalmi szempontból aláásta saját fejlődésének alapjait. Ennek következtébenaz emberiség története során először nem egy nemzetnek kell egy mindent elsöprő veszélyt leküzdenie, hanem a nemzetközi közösségnek kell válaszolnia több különálló, de egymásra ható válság összeéréséből keletkező helyzetre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.