2019. február 12., kedd

A MAGYARORSZÁGI ÉLET TÍZPARANCSOLATA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.02.12.


Vajon milyen kép él rólunk, magyarokról az itt élő külföldiekben? Mit tartanak fontosnak kiemelni rólunk a beilleszkedéshez? Különösen érdekes kérdések ezek, ha azokat egy Magyarországon élő (azaz nem csak futó látogatáson itt lévő) külföldi válaszolja meg.

Mondjuk éppenséggel egy, az Egyesült Államok északnyugati részén, a kanadai határ mellett született amerikai, aki Magyarország előtt azért élt már másik európai országban (ebben az esetben Írországban) is.

Ash Merscher pont ilyen (korábban itt találkozhattatok vele), ezért érdekes lehet, mi az a tíz dolog, amit (félig viccesen, félig komolyan) kiemel a magyarokkal kapcsolatban
.

#1 Pálinkát vissza ne utasíts

A pálinka Magyarország jellegzetes tömény itala, gyakorlatilag bármelyik boltban, bárban, étteremben megtalálható. De jó eséllyel a magyar szomszédodnak van házi változat belőle, ami persze verhetetlen. Ha megkínál, el kell fogadni. Lehet, hogy égeti majd a torkod, legyilkolva mindent, ami az útjába kerül – a magyarok ezért is esküsznek a gyógyító hatására -, de hát nem akarsz udvariatlan lenni, nem igaz?

#2 Köszönj mindig

Amint belépsz a munkahelyedre, a gyereked iskolájába, az orvosi rendelőbe, vagy akár csak a helyi kávézóba, jobban teszed, ha köszönsz… mindenkinek. Szép szokás, hogy a köszönést udvariasnak és kifejezetten fontosnak tartják. Természetesen nem kell mindenkihez egyesével odamenni, egy jól hallható Sziasztok! is elég.

#3 Ismerd a kolbászod


Számtalan féle és fajta magyar kolbász van, a változatosság néha kissé akár nyomasztó is lehet. Van friss, száraz, füstölt, főtt és mindenféle fűszeres ízesítésű, készülhet disznóból, marhából, pulykából és alkalmanként lóhúsból is.

A színe is változatos, kezdve az egészen halvány pirostól a bíborszínűn át a feketéig. Minden régió büszke a saját változatára és ha egyszer elkezded megismerni ezeket, hamar rájössz, melyik ízlik a legjobban.

#4 A villanyt nem pazaroljuk

Miért pazaroljuk az áramot, amikor a nap elegendő természetes fényt ad? Emellett a neonfény fejfájást is okozhat. Márpedig ez rendkívül elterjedt még kórházakban és iskolákban is. Megtanulod értékelni a szokást, egészen addig, amíg egyszer csak arra nem ébredsz, hogy félhomályban utazol a metrón...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.