2019. február 13., szerda

ELTÜNTETNÉ A NULLÁS BANKSZÁMLÁKAT A JEGYBANK - MNB: ESETLEG JÓ LENNE ELTÖRÖLNI A LAKOSSÁGOT SÚJTÓ TRANZAKCIÓS ILLETÉKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.13.


Minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként kellene biztosítani a jövőben, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson – olvasható egy jegybanki kiadványban. Ezzel azonban alighanem teljesen eltűnnének a magyarok által igen kedvelt havidíjmentes számlacsomagok.

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló – állapították meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban. Az MNB több mint 1300 banki számlacsomagról rendelkezik részletes adatokkal, a mostani elemzéshez ebből azokra figyeltek, melyeket legalább 20 ezren használnak. Ezzel a módszerrel 11 bank 57 számlacsomagját vették górcső alá. Az ezeket igénybe vevő 4,75 millió ügyfél a teljes lakossági ügyfélkör több mint 75 százalékát teszi ki.

Az összehasonlíthatóság érdekében három fogyasztói profilt határoztak meg (az Azénpénzem.hu számlakalkulátorában is használt módszerhez hasonlóan) eltérő jövedelmi viszonyokkal és fizetési szokásokkal. Ugyanezt tették 11 európai uniós országból 60 számlacsomag esetén is. Mint megállapították: a magyar lakossági ügyfelek relatív havi pénzforgalmi díjterhei valamennyi vizsgált országnál magasabbak mindhárom fogyasztói profil esetében (a táblázatba foglalt adatokat itt nézheti meg)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.