2019. február 13., szerda

AZ ÖREGEDÉS MESTERSÉGE

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: MAGYAR LÁSZLÓ ANDRÁS
2019.02.08.



Az öregedés első és legkorábbi jele az, ha fiatalabbnak szeretnénk látszani. Fontos tudnunk, hogy erre csak igen körültekintően törekedhetünk. Az olyan öregedő ember ugyanis, aki kozmetikával, plasztikai műtétekkel, divatos fiatalos ruhaviselettel, sporttal, aktivitással próbálja lenyűgözni környezetét, többnyire nevetségessé válik. Ha azonban semmiképpen nem tudjuk elkerülni, hogy efféle késztetéseinknek eleget tegyünk, legjobb, ha környezetünkkel azonnal közöljük, hogy a divatos ruhát valamelyik hozzá nem értő rokonunktól kaptuk ajándékba vagy örököltük, s hogy magunktól soha nem vettünk volna ilyesmit. Ha festjük a hajunkat, panaszoljuk el, hogy erre gyermekünk, férjünk stb. kényszerített akaratunk ellenére. Még hatásosabb, ha gúnyos megjegyzéseket teszünk küllemünkre. Ha pedig sportolunk, azonnal tudatnunk kell a világgal, hogy erre megszokásból, orvosi előírásra vagy ízületi panaszaink miatt fanyalodtunk. Kirándulás vagy teniszezés közben folyamatosan nyögjünk és kérdezzük azt, hogy „mikor ülünk már le”? Ezt könnyű lesz kivitelezni, mert tényleg erre gondolunk.

Az ember előtt két választás áll, vagy megöregszik, vagy előbb meghal. Mindez valójában nem is választás kérdése, hanem inkább a sorsé, hiszen a halál csak igen ritkán következik be szándékoltan. Ha viszont nem halunk meg időben, és egyszer sor kerül az öregedésre, nem mindegy, hogyan öregszik meg az ember.

A helyes öregedésnek hatalmas szakirodalma van, amely az ókor óta mindmáig virágzik: görögül makrobiotikáknak hívják az efféle tanmeséket. Csakhogy a makrobiotika tudománya téves feltételezésre épült. Azt tanítja vagy igyekszik tanítani, hogyan nyújtható meg a fiatal kor, hogyan odázható el az öregséggel járó romlás. Holott a fiatalkor nem nyújtható meg és az öregedés nem odázható el soha. Öregkorunkat sajnos előbb-utóbb át kell élnünk. Az öregedés azonban nem megy magától: olyan ars vagy tekhné, vagyis e szavak eredeti értelme szerint mesterség, amelynek fogásait igen lassan és fáradságosan, nagyjából 50–60 év alatt lehet csak, legalábbis részben elsajátítani.

Az öregedés kétségkívül rossz dolog, ennek ellenére, még amíg fiatalok vagyunk, és képesek a tanulásra, meg kell ismernünk fogásait és trükkjeit. Az effajta trükkök és fogások bemutatása ennek az írásnak a célja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.