2019. február 11., hétfő

KEVESEN JÁRNAK JÓL ORBÁN SZÁZMILLIÁRDOS ÍGÉRETÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.02.11.


Az évértékelő legnagyobb ajánlatára nem biztos, hogy lesz vevő, elmaradt a vidékiek támogatása is. Az Orbán-kormány óriási összegekkel keltene kedvet a gyerekvállaláshoz, de ez még kevés lehet a sikerhez.

Tízmilliós kölcsön a nőknek, adómentesség négy gyerek után, bővülő csok – saját eredményeinek örülő miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén hétpontos családvédelmi tervet mutatott be, mintegy a bevándorlás alternatívájaként. A nagyvonalú ígéreteknek ment utána a hvg.hu, hogy kiderítse, mennyibe kerülhet és milyen hosszú távú hatásokkal járhat a kormányzati projekt. Mint írják, az eredményesség legalábbis kérdéses, az ígéretek pedig több kérdést is felvetnek.

A kölcsön sincs ingyen
Orbán például bejelentette: minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a másodiknál újból 3 év haladékot kap, és elengedik a tőketartozás harmadát, ha pedig még egy gyerek születik, az egészet elengedik. A portál szerint azonban nem tűnik túl életszerűnek, hogy a nőkre rátukmálják a hitelt, hiszen ahhoz is kell fedezet, hogy valaki azt törleszteni tudja. De az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden nő az anyakönyvvezetőtől egyből a bankba megy. Az első házasságot kötő nők száma nagyjából 40 ezer, és mintegy 90 százalékuk 40 év alatti. De tegyük fel, hogy megnő a házasodási kedv, és akár 40 ezres lehet az érintettek köre. Ez 400 milliárd forintos tétel – ám nem az államé, hiszen az csak a kamatkedvezmény költségét vállalja át, ami ennek töredéke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.