2019. február 28., csütörtök

OLDJA MEG A CSALÁD! - BIZTOSAN ŐRIZZÜK AZ EURÓPAI UTOLSÓ HELYÉT AZ IDŐSELLÁTÁSBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.02.27.


Nagyon lassan bővül a férőhelyek száma az idősotthonokban, miközben a tartós ellátásra várakozók egyre többen lesznek. A kormány a szokásos győzelmi jelentéseket adja közre idősügyben is, de valójában alig foglalkozik a segítő szolgáltatások fejlesztésével. A magánotthonok valószínűleg felfutás előtt állnak, ami azonban csak azok számára lesz megoldás, akik meg tudják fizetni ezeket.

Az október 1-jei idősek napján a szociális államtitkár azt tartotta a legfontosabb kérdésnek, „tudjuk-e olyan helyzetbe hozni az időseket, hogy azt a segítséget, amit nyújtani szeretnénk nekik, azt ők megfelelő pszichés állapotban el tudják fogadni”. A hivatali bikkfanyelven megfogalmazott mondat nehezen kibogozható értelme vélhetően az, hogy az idős embereket a kormány a társadalom részének tekinti, és tisztában van azzal, hogy személyre szabott szolgáltatásokra van szükségük. Legalábbis a deklarációk szintjén. Fülöp Attila arról is beszélt, hogy 55 ezren élnek bentlakásos intézményben, az idősügyre pedig a kormány 61 milliárd forintot költ évente.

Szintén októberben, az Idősek Tanácsának ülésén a miniszterelnök hosszú beszédet tartott, ahogy minden évben. Egyebek mellett a következő eszmefuttatást tárta hallgatósága elé: „Most a 60 éves emberek, azt nem mondom, hogy virgoncok, de azt mindenképpen mondhatjuk, hogy jó erőben vannak, és nagyon sokan vannak, akik hajlandóak is, természetesen nem ugyanolyan időrendben és terhelés mellett, mint fiatalabb korukban, de hajlandóak azért a munkaerőpiacon továbbra is ott maradni.”

Ezekben a munkaerő-hiányos időkben nem csoda, hogy Orbán az országértékelő beszédében, a családvédelmi akcióterv részeként is kizárólag a nagyszülői gyed, vagyis a szülők munkavállalásának megkönnyítése kapcsán hozta szóba a virgonc nagyszülők korosztályát. Az Idősek Tanácsának ülésén a kormányfő hosszan kitért a migránsok és „betelepítésük” veszélyére, de egyetlen szót sem szólt arról, miként reagál a kormány az időskorral járó egészségügyi és szociális problémákra, holott egyre több ember hétköznapi gondjairól van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.