2019. február 28., csütörtök

ORBÁN CSAK A PLAKÁTOKON HARCIAS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.02.28.


A magyar kormány hozzáállása már csak azért is álságos, mert miközben plakátkampányban állít valótlanságokat az Európai Bizottságról (EB), konkrét ügyekben még mindig kifejezetten konstruktívan működik együtt a testülettel – hangzott el szerdán egy háttérbeszélgetésen. 

Egy bizottsági forrás szerint például miközben a Fidesz és a kormány hónapokon át beszélt arról, hogy „Brüsszel a kapukulcsot akarja”, és „korlátozni akarja a tagállamok jogait a határvédelemre”, az uniós bel- és igazságügy-miniszterek tavaly decemberi csúcstalálkozóján Magyarország hozzájárulásával sikerült konszenzusra jutni egy úgynevezett „general approach” (általános megközelítés) erejéig a Frontex hatásköreinek kiterjesztéséről és egy közös, 10 ezer fős uniós határvédelmi erő felállításáról. Ez már csak azért is ironikus, mert éppen a decemberi uniós csúcsról számolt be úgy a magyar kormányfő, hogy „viharos körülmények között sikerült visszaverni az EU migránspárti támadását”. 

A magyar kormány a már idézett forrás szerint kifejezetten konstruktív volt az EU-Arab Liga csúcstalálkozóján is, és aktívan részt vett a zárónyilatkozat megszövegezésében. Nem mással, mint Jean-Claude Junckerrel együtt tették ezt – a szöveg „mellesleg” a menekültek védelmének kitételét is tartalmazza. „Ebből is látszik, hogy a magyar kormány aktívan alakítja az unió álláspontját a bevándorlással kapcsolatban, és nem igaz, hogy a magyarok feje fölött születnek meg a döntések” - mondta forrásunk némi iróniával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.