2019. február 12., kedd

ÓRIÁSI A MULTIK VERSENYELŐNYE MAGYARORSZÁGON, A KORMÁNY MÉGIS FŐLEG ŐKET TÁMOGATJA

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.02.12.


Egyre növekszik Magyarország gazdaságának kiszolgálatottsága a külföldi, és főleg nyugat-európai, multinacionális cégek felé. Ez derül ki abból a gyorselemzésből, amelyet a G7 az Eurostat legfrissebb adatai alapján készített.

Ezek arra világítanak rá, hogy az Európai Unión belül az adóparadicsom Írországon kívül Magyarországon a legnagyobb a multinacionális cégek székhelyeinek, jelenlétének aránya. Ez az ország bruttó nemzeti össztermékében (GDP) is markánsan látszik:
Ennek 2015-ben (ami az utolsó kitöltött adatsor a rovatban) 52,46 százalékos volt az arány amelyet a GDP-ből a külföldi tulajdonú, főleg multinacionális vállalatok állítottak elő.

Ha ezt az adatot kontextusba próbáljuk helyezni, érzékletes, hogy a listán minket csak, a például sokáig teljesen adómentes európai Apple központnak is otthont adó írek előznek minket meg (ott a külföldi cégek GDP-részesedése akkor 59% volt), de olyan nyugati adóparadicsomok, mint Luxemburg, vagy az Ikea központjának helyt adó Hollandia már elmaradnak mögöttünk.

A visegrádi országok és Románia ugyan 2015-ben 41-45%-os arányukkal ugyancsak kiemelkedőek voltak, de meg sem közelítették a magyar GDP arányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.