2019. február 12., kedd

TÉNYLEG NEM POLITIKA? - A POLITIKA A NAGYOK DOLGA

MÉRCE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.02.12.


A Kádár-korszak második felében a soft-terror mellett a közvélemény pacifikálásának legfontosabb eszköze a társadalom depolitizálása volt. A hatalom célja az volt, hogy az emberek ne foglalkozzanak a nagypolitikával, a közéletnek azokkal a fontos kérdéseivel, amelyek az ország politikai orientációját, nemzetközi szerepvállalását, a felső politikai szinten történő vitákat és döntéseket érintik.

A politika a Nagyok dolga

A hatalom üzenete az volt, hogy a politikai a Nagyok dolga, a kisember akkor jár a legjobban, ha nem ártja magát ezekbe, mert úgysem érti és csak “megüti a bokáját”. Az emberek többsége ezt el is fogadta; művelte kertjeit, gyűjtött az autóra és a nyaralásra és a korabeli közvélemény kutatások szerint valóban úgy gondolta, hogy a politika a nagyok dolga és jobb ha nem ártja bele magát.

Ugyanerre törekszik az Orbán rezsim is. Azt akarja elérni, hogy a kisemberek elhiggyék, a közpolitika alakulása nem az ő dolguk, akkor járnak jól, ha távol tartják magukat az ország sorsát érintő legfontosabb kérdésektől. És ebben ez a rendszer is komoly sikereket ér el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.