2019. február 23., szombat

REVOLVERÚJSÁGÍRÓI MÓDSZEREK TIMMERMANS ELLEN BUDAPESTEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.23.


- A jelek nagyon arra utalnak, hogy a hatalom csendes támogatásával érte ízléstelen zaklatás a magyar fővárosban az európai szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltjét. 

- Úgy néz ki, hogy Orbán túlfeszítette a húrt a Néppártban, miközben összezár a CDU és a CSU, ám a német kormánypártok nem akarják kitenni a Fideszt, azt leginkább a svéd konzervatívok szorgalmazzák.
- A magyar miniszterelnök a Nemzetközi Beruházási Bankon keresztül pénzt kap Putyintól?

De Telegraaf

Kínos incidensek érték egy hete a Bizottság alelnökét, amikor az MSZP vendégeként Budapesten járt. Helyi újságírók és ismeretlenek mindenhová követték Timmermanst, két férfi folyamatosan filmezte a telefonjával, megpróbálták megfélemlíteni, miközben nem szóltak egy szót sem – közölte a holland lap. A cikk magyarázatként hozzáteszi, hogy a magyar kormány egyre ellenségesebb a politikussal, aki az európai szociáldemokraták jelöltjeként indul Juncker posztjáért. A budapeseti út előtt a programot szándékosan nem juttatták el a magyar hatóságokhoz, így nem világos, hogy a zaklatók honnan tudták, hol fog felbukkanni. Elképzelhető, hogy a hatalom küldte őket. Mindenesetre Timmermans kísérete úgy értékeli, hogy hivatalos részről a fogadtatás kifejezetten barátságtalan volt. Egy brüsszeli forrás szerint ilyen gyakorlatot idáig nem tapasztaltak korábban.

Az alelnök felel a Bizottságban a jogállami normák betartásáért, így már rég tengelyt akasztott a magyar kormányfővel. Utóbbi a minap tartott évértékelőjében azt állította, hogy Timmermans Soros embere, és hogy az EU megpróbálja rákényszeríteni migrációs politikáját Magyarországra. A brüsszeli magyar nagykövetség szóvivője szerint a látogatás azt bizonyítja, hogy az európai baloldal jelöltje elfogadja a magyar posztkommunisták összefogását az antiszemitákkal. Az ügyről magáról azonban nem mondott semmit. A politikus csak annyit közölt, hogy számíthatott volna ilyesfajta fogadjistenre, ám ami történt, az mégis fura, hiszen egy uniós tagállamról van szó. Viszont a fejlemények csak megerősítik benne, hogy harcolni kell a jogállamért.

New York Times/Reuters

A magyar szocialisták kommunikációs igazgatója, Láng Balázs annyit árult el az egész ügyről, hogy Timmermans már csak azért is meglepődött, mert a tudósítók szinte egytől-egyig ugyanazt kérdezték tőle, azaz alighanem előre egyeztettek. Így a youtube-ra is felkerült, hogy az egyik sajtómunkás azzal vádolja meg a politikus, hogy az „menekülteket” akar behozni az országba. Amikor az interjúalany válaszolni kezdett, többször is félbeszakították, illetve hazugnak minősítették.

A Fidesz saját pártcsaládjával is összetűzésbe keveredett a Juncker elleni kampány miatt. Timmermans-szal pedig az a baja, hogy őt okolja azért a javaslatért, miszerint a jövőben az uniós támogatásokat a demokratikus normák betartásától tegyék függővé. Ez pedig sok millió eurójába kerülhet Magyarországnak és Lengyelországnak.

Politico

A Svéd Mérsékelt Párt vezetője úgy ítéli meg, hogy a Fidesz nyilvánvalóan nem módosítja álláspontját az alapértékeket tekintve, ezért nincs helye az európai kereszténydemokraták soraiban. Kristersson épp ezért most azon van, hogy megszerezze hét tagpárt támogatását öt különböző országból, mert akkor benyújthatja a javaslatot az EPP-nek. A döntést a jövő héten hozzák meg, de a kérdést megvitatják a többi északi konzervatív párttal is. A pohárban az utolsó csöppet számára a Juncker elleni támadás jelentette. A mérsékeltek európai listavezetője hozzátette, hogy véleménykülönbségek természetesen lehetnek a tagok között, ám az alapnormák mögé mindenkinek fel kell sorakoznia, csakhogy a Fidesz esetében már nem ez a helyzet. Vagyis semmi keresnivalója a Néppártban. A horvát kormányfő úgy reagált a magyar kampányra, hogy az rossz üzenetet küld az EU migrációs politikája ügyében. Idáig a néppárti főnökség védte Orbánt, miután a magyar képviselők szükségesek Strasbourgban a konzervatív többség megőrzéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.