2019. március 30., szombat

A VILÁG KÖVETKEZŐ LEHETSÉGES URA: HSZI CSIN-PING KÍNÁJA

QUBIT
Szerző: BALLA SOMA
2019.03.29.


A Kínai Népköztársaság államigazgatási berendezkedésének sajátossága, hogy a párt főtitkári pozíciója együtt jár az államelnöki, illetve a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, azaz a katonai erők főparancsnoki tisztségével. Egy olyan országban, ahol ilyen erős a hatalmi koncentráció, továbbá a nyugati értelemben vett „fékek és ellensúlyok” működése elhanyagolható mértékű, az elnöki pozíciót betöltő személy egyéni ambíciói jelentősen meghatározzák adott ország külpolitikai és gazdasági irányvonalait. 

A 2013 óta az országot vezető Hszi Csin-ping elnöksége során erre érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni, ugyanis egyes vélemények szerint az államalapító Mao Ce-tung óta nem volt olyan elnök, akinek személyi kultusza és egyszemélyi hatalma ennyire erős lett volna. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy neve és gondolatai (Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era) még élete során bekerültek a kínai alkotmányba, továbbá az államelnöki pozíció betöltésére vonatkozó időbeli korlátozást is feloldották esetében.

A regnáló elnök gazdaságpolitikai ambícióinak és szándékainak feltérképezésére kiváló lehetőséget nyújt a megválasztását követően elmondott beszédeinek tanulmányozása, amelyek többek között Hszi The Governance of China (Kína kormányzása) című, 2014-ben kiadott könyvében jelentek meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.