2019. március 30., szombat

MEGROHADT A NARANCS – AZ 1988. MÁRCIUS 30-ÁN SZÜLETETT FIDESZ KÖSZÖNTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S.PÉTER
2019.03.30.



Fiúk, nem kellett volna. De most tényleg, komolyan. Nem érdemeltünk meg benneteket. Gyarló földi halandók vagyunk, hogyan is érhetnénk fel hozzátok. Ha akarnánk, se tudnánk.

31 évesek lettetek. Megettétek már a kenyerünk javát.

Mintha ma csak lett volna. Amikor az új, szabadon választott parlamentben minden képviselőtársatok asztalára egy-egy narancsot tettetek. Azóta a narancs megrohadt. Jelenleg nincs gyomorforgatóbb gyümölcs, amerre a szem ellát.

Akkor még kedveseknek látszottatok, fiatalnak, hamvasnak. És úgy hadartatok, hogy senki sem értette, amit mondtatok. Talán ez volt a szerencsétek, és ez lett a Magyarország balszerencséje.

Az idősek felélik a fiatalok jövőjét.” Emlékeztek? Ti mondtátok ezt is. Ha értettük volna, már akkor kihámozzuk belőle, hogy mi van bennetek. Romlottság van bennetek, kapzsiság, hatalomvágy. És sokan emlékszünk még az eredendő bűnre. Az államtól kapott Tiszti kaszinó eladására. És a gyalázatos mondataitokra, volt belőlük épp elég. „Csuhások, térdre!” Ezt kiabáltátok be a parlamenti padsorokból az éppen felszólaló kereszténydemokratáknak. (Akik, nem mellesleg, nagyságrendekkel tisztességesebbek voltak, mint a mostani pajtásaitok.)

Ma meg? Ha megláttok, egy nyilvános vécét, rögtön ájtatosak lesztek.

Kivonultatok az akkori kormány által szervezett trianoni emléknapról.

Ma meg? Nyírő József, Wass Albert. Adjátok vissza a hegyeinket.

Ugye, az is megvan, hogy „ne mi kapjuk a legtöbbet?” Anikó asszony és üzlettársai.

A rendszerváltás talán legcinikusabb mondata is tőletek jött: „Mindenkinek alkotmányos joga hüyének lenni.” Tudjátok: Kaya Ibrahim, Joszip Tot. Lopott útlevelekkel vásárolt, bedőlt cégek. Schlecht Csaba, akit nem talált meg az ügyészség, pedig ott lakott a budapesti Klauzál téren. Még a telefonkönyvben is benne volt.

Régi szép idők. A Gripeneken is sokat kaszált valaki közületek. Majdnem kimondtuk a nevét.

Ma nincs szükség ilyen olcsó trükkökre. Minden, amit tesztek, törvényes. Azért törvényes, mert már ti vagytok a törvény. Tiétek a föld, a kaszinó, a trafik, minden. Ti vagytok a miniszterelnök, a házelnök, a köztársasági elnök. Soha még kollégiumi szoba ennyi közjogi méltóságot nem termett.

Csak a köztársaság és a köz joga nincs sehol.

Nagyon bejött nektek az élet, Fiúk!

Oktatás, kórház helyett stadionokat építettetek. Mert szeretitek a futballt. Mi is szeretjük, csak nem azt a fajtáját, amit ti játszotok: az egész pályás letámadásnak egy visszataszító, fél-ázsiai változatát. Aminek az a lényege, hogy már a mérkőzés előtt, az öltözőben agyonrugdaljátok az ellenfelet. Valaha fiatal demokratáknak mondtátok magatokat, ám egy ideje már fiatalok sem vagytok. Azért engedjétek meg, hogy ezen a szép tavaszi napon, nagyon sok boldogságot kívánjunk.

Nem nektek: Magyarországnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.