2019. március 16., szombat

DAUL SZEMBEFORDULT A MEGALKUVÓ WEBERREL: SZERDÁN TITKOS SZAVAZÁS LESZ A FIDESZ NÉPPÁRTI TAGSÁGÁRÓL – SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.16.


- A nagy német lapok megsemmisítő ítéletet mondanak az orbáni politikáról és ezt az uniópártok sem hagyhatják figyelmen kívül.

- Az új-zélandi merénylők pont azt az ideológiát képviselik, mint amit Orbán Viktor is hirdet.
- Iványi Gábor: Orbán Viktor a fasizmus jelképe, fasiszta pártot vezet.


Spiegel

A hetilap úgy tudja, Daul, a Néppárt elnöke a három napja tartott frakcióülésen bejelentette: a pártvezetés a jövő szerdán titkos szavazással kíván dönteni a magyar kormánypárt kizárásáról. Hogy azután meglesz-e hozzá a többség, az egyelőre bizonytalan, de nem lehetetlen. Manfred Weber megerősítette, hogy hiába visszakozik némileg Orbán Viktor, egyáltalán nem került le a napirendről, hogy kitegyék a Fidesz szűrét az EPP-ből. Mint a lapnak elmondta, ha a magyar vezető a következő napokban nem tud bizalmat ébreszteni maga iránt a tagpártoknál, illetve a bírálóknál, akkor nehéz dolga lesz.

A luxembourgi konzervatívok elnöke közben csalódását fejezte ki, amiért a német uniópártok ennyire visszafogottak a magyar kormánnyal szemben. Engel szerint sajnálatos, hogy a CDU-CSU nem jön rá, önmagának árt, ha kitart egy ilyen korrupt politikus mellett, aki lábbal tiporja a jogállami elveket. Az osztrák konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője, aki korábban felfüggesztést kezdeményezett, kifejtette, hogy Orbánnak a következő hónapokban bizonyítania kell: tényleg abbahagyja antiszemita beütésű kampányokat és követi az Európai Bíróság ítéleteit. Az ígéretek már nem elegendőek.

Die Presse

Szemtanúk szerint Orbán és Weber konkrét ígéreteket tett egymásnak, amikor kedden Budapesten egyeztettek, csak éppen ezt eltérően akarták kifelé kommunikálni, és igazából nem értek el semmiféle áttörést. Azaz téves volt a Die Welt ez irányú értesülése, noha valóban úgy nézett ki, hogy kedélyes megállapodás lesz a találkozó vége. Ily módon egyáltalán változatlanul napirenden van, hogy kipaterolják a Fideszt. Pedig Orbán Viktor közölte, hogy elfogadja a javaslatot, miszerint maradhasson a CEU. Továbbá, hogy leszedik a kifogásolt hirdetéseket, ő maga pedig bocsánatkérő levelet ír. Weber cserében megígérte, hogy jövő szerdán a kizárás ellen fog érvelni.

Orbán olyasmit is felajánlott, amit a másik nem is kért, hogy ti. az európai választásig nem él tagsági jogaival. Az egyezséget telefonon támogatásáról biztosította a CDU új elnöke, viszont Daul elutasította azt. Hírek szerint a pártcsalád első embere azt hangoztatta, hogy mondhat Weber a frakciótanácskozáson, amit csak akar, neki fel kell tennie a szavazásra a kérdést, miután elég támogatás gyűlt össze hozzá. Hogy mi lesz az ügy végkifejlete, az teljesen bizonytalan.

Die Welt

A kommentár szerint jól teszi az Európai Néppárt, hogy határozottan állást foglal Orbán Viktor ellen. A magyar politikus ugyanis túlfeszítette a húrt, de emiatt most számára fura helyzetbe került: elnézést kell kérnie a Juncker elleni kampány miatt. Hogy ezt megtette, az azt igazolja, hogy a politikus reagál, ha nyomás nehezedik rá. Ezzel együtt harapófogóban van, és ez szokatlan neki. Idehaza nem kell tekintettel lennie kellemetlenkedő ellenzékre és általában újságírók sem zaklatják, erről gondoskodott a sajtó átalakításával és hatalomközeli oligarchák ez irányú szerepvállalásával. Ám most nyilvánosan mentegetőznie kell a plakátok miatt, de a lépés megkésett és nem is saját elhatározásból jön, emellett csak az egyik kisiklásra vonatkozik a sok közül.

Ha a CDU elnökasszonya és más európai kereszténydemokraták komolyan gondolják, hogy megvédik az európai életmódot és az olyan értékeket, mint a jogállam és szólásszabadság, akkor azt a saját pártcsaládjukon belül kell elkezdeniük. Ugyanis már sokszor megvonták a vörös vonalat, amit azután Orbán simán átlépett. A Fidesz még sosem volt ennyire közel ahhoz, hogy távoznia kelljen az EPP-frakcióból. Hogy elkerülje, az csakis a magyar vezetőn múlik. A Néppárnak ugyanakkor nem szabadna egykönnyen engednie a szorításból. Nem mondhatja, hogy a kelet-európaiak maradi álláspontot képviselnek a migráció kérdésében. Sokkal inkább szembe kell néznie az érvekkel és félelmekkel, és lehetőleg el kell ismernie, hogy az EU követett el hibákat a bevándorlás kapcsán. Ez esetben Orbán és a hasonfélék sokkal nehezebben állíthatnák, hogy az unió tudálékos, kettős erkölcsöt hirdető klub.

FAZ

Orbán Viktor úgynevezett bocsánatkérése magyarázza, hogy miért kell a Fideszt kizárni a Néppártból, már ha egyáltalán szüksége van bármiféle további indokra. A levél gyalázatos és nyilvánvalóan az a célja, hogy a másik félre hárítsa a felelősséget a szakításért. Kabaréba illik a szőrszálhasogatás, mármint hogy a miniszterelnök nem bizonyos politikusokra, hanem egyfajta politikára gondolt, amikor hasznos idiótáknak minősítette mindazokat, akik a saját pártcsaládján belül bírálják. És a kitétel hallatán, hogy ti. elnézést kér, ha bárki személyesen sértve érzi magát az „idézet” miatt, nos, itt előjön a kísértés, hogy egyszer ki kellene próbálni, mi az, ami miatt ő maga személyében sértve érzi magát. Az orbáni modortalanság és tabuszegések láttán az EPP-nek nem kellene tovább kéretnie magát. Azzal, amit kihagyott az üzenetből, a politikus elárulja, hogy nem hajlandó változni. A vita tényleges okáról ugyanis egyetlen szót sem ejtett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.