2019. március 16., szombat

ELNÖKVÁLASZTÁSNÁL TÖBB, ELITVÁLTÁS ZAJLIK SZLOVÁKIÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2019.03.16.


Valóságos rendszerváltás jeleit mutatja a ma sorra kerülő voksolás első fordulója. A Kuciak-gyilkosság óta megállíthatatlanul erodálódik a szomszédos ország politikai osztálya.

Ha ezúttal igaznak bizonyulnak az előrejelzések, akkor a mai szlovák elnökválasztás első fordulóját egy, nemrég még ismeretlen polgárjogi aktivista jogásznő fogja elég nagy előnnyel megnyerni. Második fordulóra szükség lesz, de annak favoritja is a 45 éves Zuzana Caputova. A magyar média már a szlovák Momentum jelöltjének is nevezte Caputovát, és az összehasonlítás nem is teljesen alaptalan, legalább is abban a tekintetben, hogy egy fiatal, liberális, Európa-párti mozgalomról van szó. A két mozgalom térhódítása között azonban már jelentős különbség mutatkozik. 

A Progresszív Szlovákia pártot 2017 november 28-án jegyezték be, s a parlamenten kívüli formáció jelöltje, Matus Vallo, alig egy évvel később, 2018. november 11-én elhódította a pozsonyi főpolgármesteri tisztséget is. 

Caputova tavaly májusban jelentette be, hogy indul az államfőválasztáson, de csak néhány hete kezdődött meg üstökösszerű felívelése. A mozgalomból kinőtt párt saját programja szerint alternatívát kíván nyújtani azok számára, akik elégedetlenek a létező szlovák politikai kínálattal, amelyből, szerintük teljességgel hiányzik egy progresszív, liberális, Európa-párti erő. Kezdetben Caputova mégis a vesztesek nyugalmával szemlélhette az elnökjelöltek viadalát, amelyben az utolsó percig nem volt biztos az ugyan meggyengült, de máig legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer jelöltjének kiléte, azt sem lehetett tudni, hogy a második kormányerő, az SNS indít-e jelöltet (végül nem indított). Így sokáig ígéretes esélyekkel volt jelen Bugár Béla, és úgy tűnt, hogy a külügyminiszter Miroslav Lajcák Smer jelöltként megnyerheti a választást. A Kuciak-gyilkosság okozta politikai földrengés és átalakulás azonban padlóra küldte a Fico pártot és magát a szlovák politikát két évtizeden át uraló volt kormányfőt is, a következetesen EU-párti Lajcák pedig az ENSZ migrációs csomagjának elutasítása miatt szembekerült pártjával, nem vállalta a jelöltséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.