2019. március 2., szombat

"EGY PIZZÁT SE LENNÉNEK KÉPESEK ELHOZNI, NEMHOGY A BREXITET"

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.03.02.


Ha minden a terv szerint halad, az Egyesült Királyság szűk egy hónap múlva kilép az Európai Unióból. Csakhogy a kilépésről szóló kérés benyújtása óta eltelt két évben az összes ezzel kapcsolatos terv kútba esett, és ma már a csodával lenne határos, ha sikerülne tartani a menetrendet. A londoni parlamentnél tüntetők mindenesetre várják a csodát. 
Velük beszélgettünk.

„Kedves, ne gondolja ám, hogy hülye vagyok! Az apám harcolt a háborúban ezért az országért, én 70 éves vagyok, láttam, milyen volt, mielőtt beléptünk, és arra is emlékszem, miért léptünk be: a kereskedelem miatt. Aztán mi lett belőle? Hogy a fejünkre ültek. Ezek itt meg elárultak minket!” – rázza az öklét egy idős hölgy.

Pedig ő a konzervatívokra szavazott világ életében – folytatja –, nem is bánta meg, de amit Theresa May művel, az már mindennek a teteje. És azt sem érti, miért veszítene az Egyesült Királyság azzal, ha csak úgy kilép az EU-ból: „annyi szép ország van ebben a világban, mi is találunk magunknak piacot, a német autógyártókat meg miért kéne sajnálnunk?” – mondja, aztán beszáll egy kórusba:

"Mit akarunk? Brexitet!

Mikor akarjuk? Most!"

A pár tucat emberből álló csődület elemében van. Láthatóan megszokták már az ácsorgást a brit parlament előtt, a Londonhoz képest szokatlanul enyhe és napfényes időjárás pedig csak emeli a hangulatot, meg az erre őgyelgő turisták számát is. Ők ugyanúgy megkapják az attrakciót, mint az itt portyázó sajtómunkások – köztük én: a Brexit-hívők és -ellenzők legkülönbözőbb irányzatainak képviselői gyűlnek össze rendszeresen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.