2019. március 21., csütörtök

FELFÜGGESZTÉS - ORBÁN SZERINT EZ IS GYŐZELEM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS 
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.03.21.


Egyszerűen kinevették a magyar kormányfőt a nemzetközi sajtótájékoztatón. Megindult Orbán hanyatlása. Értékelések a nemzetközi sajtóból.

Joseph Daul twitter üzenetéből átvéve a Politico portál ismerteti a Fidesz felfüggesztését jelentő szavazás eredményét, mivel az utóbbi időszakban a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és a Soros György elleni plakátháború ugyancsak elmérgesítette a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatát. A cikk szerint ennek súlyosabb következményei is lehettek volna azon kívül, hogy nem vehet részt a Fidesz a pártcsalád rendezvényein és megfosztották szavazati és véleményalkotási jogától is, merthogy sokan egyenesen a kizárását követelték. Miután Orbán Viktor elfogadta a döntés indoklását, a szavazást követő nyilatkozatában mégis úgy fogalmazott, hogy nem volt semmilyen Juncker-ellenes kampány. Tájékoztató jellegű kampány volt ez – az újságírók és a teremben lévők enyhén szólva kinevették a magyar kormányfőt. Az EPP elnökhelyettese, Jyrki Katainen úgy fogalmazott, önként kérték a büntetés kiszabását, - a Fideszről többes szám harmadik személyben szólva és hozzátette: örül és elégedett is egyben, mivelhogy a párt végül meghúzta azt a határt, ami egyértelművé tette, mit tűr és mit nem tűr el a tagjaitól.

Verhofstadt: szégyenteljes döntés

S ha már twitter, akkor Guy Verhofstadtét is érdemes idézni, aki szerint az Európai Néppárt elvesztette erkölcsi tekintélyét, nem vezetheti az Európai Uniót, hisz ez csak egy politikai trükközés volt, mert a Fidesz végülis bent maradt a néppártban. Ez a döntés nemcsak Európára nézve szégyenteljes, de azt is bizonyítja, hogy fogalmuk sincs, mi történik valójában Magyarországon.

Túl későn jött Orbán hanyatlása

A The Economist először a Fidesz bűnlajstromát sorolja fel: kezdve az illiberális demokráciával, folytatva az uniós alapok elorozásával, a korrupcióval, a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének fojtogatásával, az alkotmány átírása miatti közéleti korlátozásokkal, még végül eljut a Sargentini-jelentésig és a 7-es cikkely alkalmazásának procedúrájáig. A felsorolással egyértelműen azt sugallja, a bölcsek háromtagú bizottsága ezeket górcső alá véve aligha igazolja az uniós értékrendnek való megfelelést. Mindenesetre az Economist a címében azt írja: megindult Orbán hanyatlása. A döntést a szerző túl későn jöttnek és a büntetést pedig túl kevésnek találja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.