2019. március 28., csütörtök

SZÜLÉSZETI HÁLAPÉNZ ÉS TÁRSAI – EZEK FENYEGETIK RENDSZERSZINTEN A MAGYAR NŐKET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.03.27.


A tágabb értelemben vett korrupció rendszerszintű fenyegetéseit kutatta két civil jogvédő szervezet, a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz és a várólisták problémája ott van az első között, de a bántalmazás elleni védelem hibái is az "intézményi árulás példáinak" tekinthetőek.


A Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közösen kutatta, a nőknek mely területeken kell fokozottan szembenézniük a korrupcióval

Rendszerszinten a prostitúció, a nők elleni erőszak hatósági kezelése és a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz fenyegeti leginkább a nőket Magyarországon, mutat rá a Keresd a Nőt! – Korrupció a társadalmi nemek szempontjából című jelentés.

Képzésekkel, az állami szereplők edukálásával, tudatformálásával, illetve a várólisták átláthatóbbá tételével lehetne a kutatók szerint ezen segíteni.

A korrupciót a kutatás nem a közismert értelemben használja, hanem azt is érti alatta, amikor egyes rétegek mások kárára előnyt szereznek igazságtalanul.

A tanulmány két területre összpontosított. Egyrészt a nők elleni erőszakkal kapcsolatos hatósági intézkedéseket, másrészt a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban jellemző hálapénzt vizsgálta. A kutatásról készült jelentés arra a következtetésre jutott, hogy mindkét területet átszövik a hatalmi visszaélések, bár ezek hatása igen eltérően jelentkezik. A nők elleni erőszak hatósági kezelése során nem feltétlenül vesztegetés vagy más, jogilag tilalmazott korrupt magatartás következtében fordul elő, hogy a bántalmazó férfi megússza a felelősségre vonást, vagy legalábbis elkerüli a komolyabb következményeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.