2019. március 11., hétfő

"ÚGYIS MEGCSINÁLJÁK A TÁSKÁDAT EGY KÖRÖMOLLÓVAL" - VÁLTOZOTT BÁRMI FERIHEGYEN?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.03.11.


Utólag még azt is letagadja a reptéri rendőrség, hogy a fosztogatások miatt rakodókra szerelt testkamerákat javasoltak, és hiába lepleztünk le egy biztonsági kockázatot, továbbra is szabadon, állandó ellenőrzés nélkül grasszálnak a rakodók. A birtokunkba került dokumentumok alapján a repülők rakterének kamerázása viszont magáncégeknek köszönhetően zajlik, de a maffiaszerű szervezettséggel dolgozó tolvajok vesztegetni próbálják és fenyegetik őket. Ráadásul hiába fülelik le az utasokat megkárosítókat, visszatérnek, holott ehhez elvileg szigorú hatósági ellenőrzésen kell átesniük. Azt is megtudtuk, milyen jól forgatják a körömvágó ollót, és miért aggódhatunk, ha a kézipoggyászunk sárga címkével mégis a raktérben köt ki.

A sorozatos fosztogatási botrányok után, még decemberben hoztunk nyilvánosságra két, titokban rögzített videófelvételt, amiket egy Ferihegyen dolgozó rakodó készített. Ezekből világosan kiderült, hogy óriási biztonsági rés segíti a reptéri szarkákat: a rakodókat csak befelé vizsgálják át – át kell haladniuk egy biztonsági kapun, átvilágítják a holmijukat –, kifelé azonban hasonlóan alapos, rendszeres ellenőrzés nélkül egyszerűen kisétálnak – ahogy azt a mobiljával forrásunk rögzítette is. Szerinte az enyveskezű kollégái így naponta akár többször, akadálytalanul kivihetik az utasoktól ellopott laptopokat, ékszereket, más vagyontárgyakat.

Érthetetlen, hogy miközben még kisebb üzemekben is gyakori a lopásokat megelőző, biztonsági kiléptetés, Magyarország legjelentősebb, a Budapest Airport által üzemeltetett nemzetközi repülőterén ilyen állandó ellenőrzés nincs – és belső forrásaink szerint ebben azóta sincs változás, jelenleg is ugyanígy hagyják el a repteret a rakodók. Pedig cikkünk megjelenését követően olyan belső munkaanyagok kerültek a birtokunkba, amelyekből egyértelmű, a reptéri fosztogatás nem egy „mellékes”, alkalom szülte tevékenység: a csomagok kifosztására hajtó rakodók állandó fogásokat alkalmazva, hihetetlen felkészültséggel dolgoznak, és a fenyegetéstől, megfélemlítéstől sem riadnak vissza, ha ezt bármi meghiúsítaná...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.