2019. március 11., hétfő

WEBER AZÉRT JÖN ORBÁNHOZ, HOGY INKÁBB ELSIMÍTSA A VITÁT, ÉS NE LEGYEN KIZÁRÁS

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.03.11.


Kedden Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, a párt bizottsági elnök-jelöltje, CSU-s politikus. Azért jön, hogy megpróbálja elsimítani a konfliktust, ami azzal fenyeget, hogy a Fideszt március 20-án kizárják a néppártból. 

A vitát jól ismerő forrásaink szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a Fideszt kizárják. 

Az már elképzelhetőbb, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, amit az új frakció megalakulásakor, az EP-választás után felül lehetne vizsgálni, amikor már látszik, hogy mennyire van rászorulva a néppárt a fideszes képviselőkre, illetve a fideszesek is látják, mekkora esély van egy új csoport létrehozására, például a lengyel PiS-szel együttműködve.

És az is reális forgatókönyvnek tűnik, hogy a Fidesz maradhat, esetleg azzal a kitétellel, hogy a választás után térnek csak vissza a kérdésre.

Régóta cipelt konfliktus

A Fidesz kormányzása sok néppárti tagszervezet szerint elfogadhatatlan, ez vezetett oda, hogy a néppárti képviselők többsége szeptemberben megszavazta a magyar kormány elleni jogállamisági eljárást, azaz a Sargenitni-jelentésben javasolt hetes cikkely élesítését.

Novemberben, a néppárt helsinki kongresszusán úgy tűnt, sikerül belső békét kötni, ám erre jött a magyar kormány új kampánya, a Soros-Juncker plakátokkal. Hogy ez hogyan keltett megütközést, és hangosította fel a Fidesz kizárását követelők hangját, arról itt írtunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.