2019. április 20., szombat

A VÁLSÁG MÉLYSÉGÉRŐL

MÉRCE
Szerző: VARGA 'NEFELECS' GERGŐ
2019.04.14.


Tessék lejönni a sorozatokról, a popzenéről, a mémekről, a gifekről és a Facebookról és az influenszerekről és a gasztroblogokról és a díjnyertes filmekről. És a Harari típusú politikai giccsekről és a sekélyes turizmusról. És az új irodalomnak nevezett ernyedt, szentimentális, dadogó ponyváról.

Ilyen csacskaságokra már nincs idő.

Rembrandt, Kant, Beethoven, Stendhal, Tolsztoj.


TGM – A válságról az ifjúságnak


Mindeközben bejelentették, hogy az idei Brain Bar, a magyar technológiai-startup-kockázatitőke-fesztiválja megörvendezteti a közönséget Jordan Petersonnal, a kanadai botrányhőssel. A magam részéről nem vesztegetnék sok szót a homáremberre, hisz neve egyrészt ismeretlen a hazaiak számára, legyen elég annyi, hogy emberünk pszichológia professzorból nyargalt át a sokkal jobban fizető bestseller-selfhelp könyvíró vonalra, amit megspékelt a manapság divatos, posztmodern neomarxista összeesküvéssel, ami valahogy úgy hangzik, hogy a társadalom ’68 után ment igazán tönkre, mert a feminizmus felbontotta a hagyományos nemi szerepeket, a marxisták megszállták az egyetemeket, dúl a káosz, és ezek miatt nincsen itt a kánaán (illetve az olvasóiknak: ezért nincsen nőd,nem pedig azért, mert egy kiállhatatlan bunkó vagy, vagy mert szanált a társadalom miután piacosította a házasságot és a szexualitást).

Hát hol van ez az ember a hazai felhozatalhoz képest? Georg Spöttle vagy Kövér László között nem terem neki sok babér. Az hagyján, hogy korábban fellépett már a fesztiválon Peter Thiel, a fullautomata megfigyelőszoftverrel házaló reakciós vagy Roger Scruton konzervatív filozófus, akit nemrég vágtak ki a brit kormányból miután fullba nyomta a Soros-összeesküvést, idén a szexrobotok normalizálása- és elfogadása mellett kampányoló Bryony Cole fog fellépni Novák Katalin mellett, de lesz itt még feminista külpolitika (remélem abból a variánsból, amelyik szerint a drónbombázás queeringeli a háborút) meg anarchokapitalisták is, egészen szépen kifejezve a NER lényegét, hogy igazából nem a neoliberalizmussal van bajuk, hanem azokkal, akik csinálják.

Így jön össze a legsötétebb reakció és a legfeljettebb libertáriánizmus egy technológiai fátyol alatt, a meghívott megye-kettes kategóriás filozófusok, mint Peterson, csak bokréták ezen az új gyíkember-maszkon. Hegemóniák váltásakor mindig kelendő árú a nyertesek körében megmagyarázni, hogy a vesztesek voltaképpen az osztályon belüli ellenségeik miatt (vagy származásuk, kultúrájukmiatt ) vesztesek. Nálunk kétségkívül durvább képviselői is vannak ennek, de hát az egész altright mozgalom arról szól, hogy ráuntak már a régi esztétikára, kell vérfrissítés, szexivé kell tenni a konzervativizmust, hogy lenyelje a középosztály, ennek pedig tökéletes eszköze ekézni a posztmodernistákat.

Tekintve, hogy utóbbi nem egy igazából létező kategória, előbbi manőver pedig a posztmodern definitív példája, én már lassan azt se tudom eldönteni, hogy erre mit igyak. A végén mindannyian ugyanúgy leszünk másnaposak.

Tavaly ennek kapcsán azon merengtem, hogy rajtam kívül mást miért nem érdekel ez az egész. Túl azon, hogy a hazai-nemzetközi techsajtó nagy része nem más, mint a techipar PR ága, hisz senkinek sem érdeke, hogy kritikát fogalmazzon meg – sőt, a titoktartási szerződések és a meritokráciának eladott nepotista rendszerek világában ez konkrétan veszélyes: így árazta be a piac az őszinteséget – egy másik problémára világít rá, ami nekünk fontosabb.

Ez pedig az, hogy a baloldal elveszítette a jövőt.

Ezt szoktuk ugyan provincizalizmusnak nevezni, de a jelenség túlmutat ezen, és arra szeretnék rávilágítani, hogy ennek struktúrális okai vannak. Az már tiszta, hogy itthon az ellenzéki politika és a közvélemény formálása valamiféle szimulákrum, üresen csengő szlogenek mögé bújtatott, kő-kemény érdekek és mutyik világa, amiben az elviekben független hangok a naív idióták szerepét töltik be: de amint leosztják a lapokat, kiszemezgetik ebből a világból a nekik hasznos talpasakat, átemelnek egy-két szlogent, de semmi sem változik.

A minap láttam egy viccet, hogy azért szerelték le a telefonfülkéket, hogy nehezebb legyen kijutni a Mátrixból. Vesd össze ezt azokkal a pletykákkal, hogy Mészáros Lőrinc megvenné vagy a Telenort, vagy a T-Systemst, és egyből világelső lesz a magyar – abszurdban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.