2019. április 20., szombat

AZ ÉN EURÓPÁM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOJÁR GÁBOR
2019.04.18.


Egyetértek Orbán Viktorral. A májusi európai parlamenti választás tétje sokkal nagyobb, mint valaha. Még annál is nagyobb, mint a tavalyi országgyűlési választás tétje volt. Akkor a széttagolt és többek szerint részben meg is vásárolt ellenzék újra kétharmados győzelemhez segítette a Fideszt, amit sokan éltünk meg Magyarország tragédiájának. De ez még mindig kisebb sorscsapás, mint az, ha Európa újra szétesik. Mert most ez a tét. Európa jövőjét nem a bevándorlók fenyegetik, hanem Orbán Viktor és elvbarátai, Salvini és többiek, a német AfD, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi nevén Nemzeti Front), az osztrák Szabadságpárt és a többi hasonlóan euroszkeptikus nacionalista párt, amelyek minden erejükkel igyekeznek szétverni az uniót. Egyiküknek, a brit Ukipnak már sikerült eddigi történetének legnagyobb csapását mérni az EU-ra a Brexittel és az ezt körülvevő kiszámíthatatlan káosszal.

Közel háromnegyed évszázada van már béke Európa nagy részén, ez az unió legnagyobb vívmánya. De úgy látszik, vannak, akiknek ez az Európa történelmében példátlanul tartós békeidő túl hosszú volt.

Mit jelent nekem Európa?

Gyerekkoromban a rádióban hallottam valami szén- és acélközösségről, és megkérdeztem apámat, hogy mi ez. Ez azt jelenti – válaszolta –, hogy talán valamikor Európában nem lesznek határok, és ha mi is oda tartoznánk, akkor nem számítana többé, hogy Erdély a románoké vagy miénk, mert mindannyiunké, és nem lesz többet háború Európában.

2004. április 30-án, éjfél előtt öt perccel a római repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél próbaképp beálltunk az EU-s állampolgároknak fenntartott sorba. A határőr órájára nézett, és szigorúan ezt mondta: még öt perc, majd elmosolyodott és intett, hogy már mehetünk. Szép pillanat volt. A schengeni belépés óta is mindig elfog egy jó érzés, amikor nyaralásra menet Szlovénia felé Tornyiszentmiklósnál a határnál az autópályán nincsenek bódék, lassítani sem kell, csak egy tábla jelzi, hogy innen ez már Szlovénia. De pár éve az út mellett néhány hatalmas mozgatható vas kerítéselem áll, szögesdróttal a tetején, melyekkel szükség esetén néhány perc alatt le lehet zárni az utat. Ettől kicsit szomorú vagyok.

Egyetértek azzal, hogy az európai civilizáció egyik értékes gyökere a kereszténység, annak ereje és etikája, és az annak jegyében született csodálatos alkotásokra vallásától függetlenül minden európai büszke lehet. De számomra ugyanilyen európai érték – még ha Orbánék ezt kevésbé tartják is annak – a felvilágosodás és a szekularizáció eszménye is, melyet a kereszténységnél is jobban támad az iszlám fundamentalizmus. De nem szabad az iszlám egészét az iszlám fundamentalizmussal azonosítani. Aki „lakosságcserével” riogat, az az iszlamofób fundamentalizmust erősíti, olyan akcióknak is tápot adva, mint néhány éve a norvég Breivik által gyermekek ellen végrehajtott tömegmészárlás, vagy mint legutóbb az új-zélandi Christchurchben békésen imádkozó muzulmánok tömeges kivégzése volt. Ezek a kereszténynek hazudott szélsőségesek ugyanannyira ártalmasak, mint az iszlám szélsőségesek, a gyűlölet spirálját felerősítve ugyanúgy veszélyeztetik Európa értékeit, mint azok, akik ellen harcolni vélnek.

Természetesen védekeznünk kell a tömeges és kontroll nélküli bevándorlás ellen, a külső schengeni határok védelme nemcsak indokolt, de kötelezettséget is vállaltunk erre. Ezzel ellentétes véleményt csak Orbánék próbálnak az európai demokratikus pártok álláspontjába belemagyarázni. A valódi menekülteknek nyújtandó humánus elbírálás, amit a Magyarország által is aláírt genfi egyezmény megkövetel minden országtól, és amelynek védelmét 56‑ban magyarok százezrei élvezhették, nem azonos az ellenőrizetlen, tömeges bevándorlás támogatásával. A nyílt társadalom eszméje senki, így Soros György szerint sem jelenti az utóbbi támogatását...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.