2019. május 8., szerda

A FIDESZ ÉS A NÉPPÁRT: ENNEK A ROMÁNCNAK VÉGE

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.05.08.


Néhány hete az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini új páneurópai szélsőjobbos csoportosulásában még azt mondták, Orbán Viktor az a gimis jócsaj, akit szerettél volna megkapni, de sosem sikerült. Mindenki inkább arra számított, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa megoldódik, legkésőbb a május végi európai parlamenti választás után, Orbán pedig marad ott, ahol eddig volt: a konzervatív pártcsalád jobbszélén.

Ám nagyon úgy néz ki, hogy mostanra a Fideszben alaposan átrágták a mandátumbecsléseket, megcsócsálták a várható kommunikációs paneleket, és úgy döntötték, elhagyják a Néppártot. Meglehet persze, hogy azért, mert a tagságuk márciusi felfüggesztése után úgy ítélték meg, amúgy sem lenne maradásuk, és akkor már jobb kezdeményezőként fellépni. Hiába beszélt maga Orbán is arról, hogy az EP-választás előtt semmilyen döntést nem hoznak a leendő együttműködésről, az elmúlt napok alapján világos, hogy a döntés már megszületett, és a Fidesz nem a Néppártban képzeli el a jövőjét. Hétfőn, amikor – néhány nappal Salvini után – az osztrák alkancellárt, a helyi radikális jobboldal vezetőjét, Heinz-Christian Strachét látta vendégül Budapesten, a korábbi óvatoskodás helyett a miniszterelnök már nyíltan arról beszélt, hogy a bajor néppárti Manfred Weber, akit korábban támogatott, megsértette a magyarokat, és alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére, az Európai Néppárt többsége pedig a bevándorláspárti baloldal felé húz a tőle jobbra álló pártokkal való együttműködés helyett.

Bár válaszul a Néppárt rámutatott, hogy a Fidesz már Jean-Claude Junckert sem szavazta meg öt éve a bizottság élére, a helyzet most sokkal súlyosabb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.