2019. május 19., vasárnap

AMI MIATT MEGBUKOTT AZ OSZTRÁK KORMÁNY, ARRA MAGYARORSZÁGON AZT, MONDJÁK KORMÁNYZÁS

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.19.


Oktatóvideó arról mi az az illiberalizmus, mi az az európai szélsőjobb, nagyjából így lehetne leírni azt a 7 órás videót, amely az osztrák szélsőjobboldali alkancellár Heinz-Christian Strache (FPÖ) politikai karrierjének, Sebastian Kurz kancellár kormányának véget vetett, és előrehozott választásokat hozott Ausztriában.

A 7 órás videóban egy kamu oligarchával beszélget az FPÖ volt vezetője és párttársa, és felajánlják a kamu orosz oligarchának, ha megveszi nekik a legnagyobb osztrák napilapot, meg még mellé csak egy tévét, akkor majd a Strabag helyett az ő cégei nyerhetnek az állami közbeszerzéseken. Strache arról beszél olyan médiaviszonyokat akar, mint amik Magyarországon vannak, és az üzlet lébonyolításához azt a Heinrich Pecinát ajánlja, aki segédkezett a Népszabadság bezárásban, és a vidéki magyar média több mint kétharmadának, a Világgazdaságnak és a Nemzeti Sportnak a Fidesz alá játszásában.

Persze azt a kérdést fel kell vetni, és remélhetőleg ki is derül ki volt a videó megrendelője, aki kifizette az ibizai lakást, legyártotta a kamu orosz oligarcha profilját. Már csak azért is, mert egy ilyen videónál a lejáratás mellett a zsarolás kérdése is felmerül. De ez a kérdés ma még másodlagos amellett, hogy Ausztria második embere a hírek szerint némi tenger gyümölcsei saláta, egy drága orosz vodka és pár doboz Red Bull mellett nemhogy belegyezett korrupciós dolgokba, hanem még ő mondott ötleteket a tiltott pártfinanszírozás megvalósítására.

Viszont innen Magyarországról mást is láthatunk. Például nevethetünk. A saját nyomorunkon. Ugyanis a fenti sztorinál sokkal konkrétabb és durvább történeteket láthattunk a magyar politikában. A teljesség igénye nélkül Matolcsy MNB-s alapítványainak ügye, az amikor Orbán Viktor egy olyan ember magángépén utazik, aki közben állami közbeszerzéseket nyer, Tiborcz István Elios-ügye, maga Mészáros Lőrinc, a Belgrád-Budapest vasútvonal 700 milliárdja, ami drágában épül meg, mintha Audi A8-asokból raknánk ki az útvonalat.

Tehát Magyarországon mi röhöghetünk egy következmények nélküli országban a saját kínunkon. Meg ahogy a kormánypropaganda mondja, a hanyatló nyugaton. Mert az, ami most Ausztriában a kormány lemondásába kerül, az nálunk egy átlagos szerda délutáni kis hír.

Ha pedig valaki a fentiek után is feltenné a kérdés, nekünk mégis mi közünk van ehhez? Arra érdemes emlékezni, hogy Strache 2 hete még itt járt, hogy közösen tolják meg egymás EP kampányát Orbánnal, hogy a két párt között évekre visszanyúló kapcsolat van (vajon Heinrich Pecina neve honnan jutott eszébe az FPÖ volt elnökének?), hogy Orbán Viktor két hete hozta példaként az FPÖ kormányát, hogy a párt új elnöke ha nincs a kormányválság, hétfőn jött volna Magyarországra egy kis kampányzsúrra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.