2019. május 14., kedd

AZ AMERIKAIAK MEGKÉRDEZTÉK MÁRKI-ZAY PÉTERTŐL, HOGY BÍZHATNAK-E ORBÁN VIKTORBAN - AZT VÁLASZOLTA, HOGY NEM TUDJA GARANTÁLNI.

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.05.14.


Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja – mondta lapunknak Márki-Zay Péter, akit Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik elnökségi tagjával együtt fogadták Washingtonban hétfőn az amerikai külügy képviselői és szakértői. Úgy tudják, hogy a magyar és az amerikai fél tárgyalására olyan megállapodás-tervezet készült, amely Orbánt elnavigálná az oroszok öleléséből.

Az Orbán Viktor Fehér Házban tett látogatásával párhuzamos találkozón Márki-Zay Péter amerikai partnerei kérdésére azt válaszolta, hogy látta a fideszeseket a KISZ-től a Liberális Internacionálén és a konzervatív időszakon át egy szélsőjobboldali korszakba lépni. Ráadásul a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett nyolcvanezer migránst, köztük körözött terroristákat, orosz bűnözőket engedtek be az országba. – Ez alapján nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét – jelezte Márki-Zay Péter, aki szerint ha a magyar miniszterelnök csatlakozik bármilyen megállapodáshoz, kétséges, hogy végül nem az orosz érdekeket követi. – Vlagyimir Putyin eddig mindenre rávette: Paks 2.-től az orosz kémbank Magyarországra telepítéséig, sőt, az amerikaiak által kért fegyvercsempészeket is az oroszoknak adta át. Sajnos, azt látjuk, ő az orosz szövetségese és a nyugattól elkormányozza hazánkat– tette hozzá.

A megbeszélésen a két ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki a Magyarországon növekvő orosz befolyás miatt. Márki-Zay Péter arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Arról is beszélt, hogy szorosabb EU partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val.

– Még ha reménytelennek is tűnik: a teljes ellenzéki összefogásé a jövő. Ezt bizonyította a hódmezővásárhelyi választás is – mondta lapunknak a politikus.

Márki-Zay Péter arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok – ahogy a múltban többször is megtette - segítse az ellenzék munkáját, hozzájárulhatna a nem kormánypárti vezetésű városokban a beruházások növeléséhez, de a szabad sajtót is támogathatná. – Elmondtuk nekik, hogy a Szabad Európa Rádió magyar adását újraindíthatnák. Ők meghallgattak minket, mindent feljegyeztek. A legfelsőbb szinten születhet végső döntés – teszi hozzá. Kérdésünkre, hogy mi volt a tárgyalásuk célja, úgy válaszol, hogy

az amerikai fél csak tájékozódni akart,

de a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszus részéről a republikánusok és a demokraták is levelet írtak Trumpnak, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki a magyar demokrácia helyzete miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése