2019. május 2., csütörtök

DOBREV KLÁRA: "ORBÁN VEZETÉSÉVEL AZ ORSZÁG KI FOG SZORULNI AZ UNIÓBÓL" - ORBÁN NEM FELTÉTLENÜL AKARJA, DE POLITIKÁJÁNAK EZ LESZ A KÖVETKEZMÉNYE.

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2019.05.02.


A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban interjút olvashat Dobrev Klárával. A Demokratikus Koalíció EP-listavezetőjét a választási programjukról, a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról kérdeztük, de arról is beszélt, kit tart a legsikeresebb magyar EP-képviselőnek. Néhány részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Gyurcsány Ferenc februárban azzal jelentette be a jelöltségét, hogy „van itt valami nem szokványos dolog, Klára a feleségem”. Ön is szokatlannak érzi a helyzetet?

Dobrev Klára: Persze, Magyarországon az ilyesmi különösen szokatlannak hat. De muszáj különbséget tenni különböző döntések között. Amikor a férjem miniszterelnök lett, magától értetődően mondtam le a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettesi posztjáról. Ezt ma is összeférhetetlennek tartanám, hiszen a kormányzati hierarchiában kinevezési-függőségi viszonyok vannak. Az EP-képviselőség ellenben választott tisztség, a végső szót a magyar választópolgárok fogják kimondani.

MN: EP-képviselővé a választók tehetik, de listavezető annál a pártnál lett, amelyet a férje vezet. Ez erősítheti a vélekedést, hogy a DK egy családi vállalkozás.

DK: Erősíthetné, ha két és fél éve nem ön kérdezett volna arról, milyen erős az alulról, az embe­rek felől érkező nyomás, amely aktív politikai szerepet szán nekem. A döntő tényező, hogy sok ezer – most már úgy látom, sok száz­ezer – ember gondolja úgy: fel tudom venni a harcot Orbán rendszerével szemben. (...) Az Európai Egyesült Államok azon áll vagy bukik, hogy a békeprojektként induló gazdasági együttműködést sikerül-e az emberekre fókuszáló szociális projektté fejleszteni. Amikor európai családi pótlékról beszélünk, azt mondjuk, annyi pénzt adjon az EU minden gyereknek, amennyit jelenleg egy gazda kap 2 hektár föld megműveléséért. (...)

MN: Ön szerint mi az EP-választások tétje?

DK: Az európai tét, hogy továbbmegy-e Európa azon az úton, amiről az imént beszéltem. (...) A magyarországi tét számunkra ennél is nagyobb, Orbán vezetésével az ország szép lassan ki fog szorulni az unióból. Orbán nem feltétlenül akarja ezt, de a politikájának ez lesz a következménye. A Brexitet is néhány politikai kókler indította el hatalmi megfontolásokból, miközben nem gondolták, hogy a kilépés megvalósulhat, így nem is volt ötletük, mit kellene csinálni a népszavazás után.

A teljes interjút a Magyar Narancs május 2-i lapszámában olvashatja. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.