2019. május 28., kedd

JÁVOR BENEDEK: AMILYEN KÖNNYEN JÖTTEK A DK-S ÉS MOMENTUMOS SZAVAZATOK, OLYAN KÖNNYEN MEHETNEK IS

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FACSINAY KINGA
2019.05.27.


A vasárnapi európai parlamenti választáson bebizonyosodott, hipermobilissá váltak az ellenzéki szavazók, az egyik pillanatról a másikra képesek teljesen valószínűtlen módon elpártolni az egyik erőtől a másikhoz – mondta a Magyar Hangnak Jávor Benedek, az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje hétfő délután.

Többek között ennek tudja be, hogy miközben az MSZP-Párbeszéd koalíciója mellett földbe állt az LMP és összezuhant a Jobbik, a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) meg tudta szólítani a választókat. Úgy látja, mély elemzői munka tárhatja fel a választók elképesztő vándorlásának irányát és okait. Mindenesetre nem lenne meglepve, ha kiderülne, hogy például volt jobbikosok is a Momentumra szavaztak, mert benne látták az új ellenzéki erőt.

– Úgy látom, az ellenzéki oldalon a szavazóknak már szinte minden mindegy, csak legyen egy olyan párt, amely lendületesnek látszó alternatívát képes kínálni az Orbán-rendszerrel szemben – tette hozzá. Ha viszont ez így van, akkor szerinte amilyen könnyen megérkeztek ezek a szavazók a DK-hoz és Momentumhoz, ugyanolyan könnyen el is hagyhatják őket.

A politikus aggasztónak tartja ezt az ide-oda csapódást, mert hihetetlen turbulenciát és instabilitást vihet bele az ellenzék struktúráiba. A magyar parlamenti erőforrások, a mandátumok ugyanis javarészt épp a most vereséget szenvedő ellenzéki pártoknál vannak. Ha az éppen aktuálisan erős ellenzéki pártok időről időre ilyen Armageddont kénytelenek átélni, ez még azokat a csekély erőforrásokat is felőrli, amivel rendelkeznek. Jávor Benedek nem tartja kizártnak, hogy a mostani választáson kirajzolódott új erőviszonyok alapján a parlamenti politizálás jelentősége végképp megszűnik, mert értelmetlenné válik. Lapunk kérdésére egyetértett azzal, hogy részben a kétségbeesés is vezérelheti az ellenzéki szavazókat: olyan konstrukcióra várnak, amelyről valamennyire el tudják hinni, hogy sikerrel szembeszállhat a Fidesszel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.