2019. május 28., kedd

TÍZ DOLOG, AMIRE FRANCIAORSZÁG TANÍTOTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.28.


„#1 Vadul büszkék 

A francia nyelvben két szó van a büszkeségre: fierté és orgueil. Míg előbbi egyfajta nemes büszkeség, addig utóbbi egy sokkal arrogánsabb változat, amivel könnyen el is lehet bukni. Mindez aligha véletlen, amennyiben a franciák mindkét változatot képesek bemutatni.

Miként az sem lehet véletlen, hogy a franciák szimbóluma a kakas: az udvar királya. A franciák mindig kiállnak az országukért.

#2 Rendkívül komolyan veszik az egészségüket

A francia közegészségügy világszinten is egyike a legjobbaknak, az adófizetők nem is haboznak kihasználni, ha már egyszer fizetik. A legkisebb tüsszögés már az orvosnál találja őket, aki persze fel is ír mindenféle tablettákat, italokat és kúpokat.

Még a betegségek elnevezésével sem viccelnek. A szimpla megfázást is az elsőre kifejezetten komolynak és félelmetesnek hangzó rhinopharyngitis névvel illetik. Elsőre azt gondolná az ember, hogy csak betegebbnek akarják láttatni magukat, mint amilyenek, de nem erről van szó: egyszerűen a franciák számára az egészség komoly dolog.

#3 Gyűlölöm/szeretem viszony a gyorskajákkal


Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a franciák állandóan kitűnő, gondosan elkészített ételeket esznek, holott ugyanolyan könnyedén veszik és eszik a mélyhűtött kajákat, a chipst, mint a tényleg minőségi sajtokat és húsokat.

Persze nagy hangon szidják az általuk „malbouffe”-nek nevezett junk foodot, de nem mindig tudnak ellenállni neki. Aztán amikor lebuknak, jön a magyarázat: „Csak a gyerekek miatt jöttünk ide”…

#4 Nem szeretik, ha megmondják nekik, mit tegyenek

A forradalmi hevület ott van a legtöbb francia DNS-ében. Amikor François Hollande váltotta Nicolas Sarkozy-t az elnöki székben, akkor a franciák az utcára tódultak és boldogan ünnepelték a politikai és társadalmi változást.

Aztán amikor Hollande és csapata elkezdte beváltani választási ígéreteit, akkor a franciák rögtön elkezdték azt, amihez a legjobban értenek: tüntetni. De nem is kell ilyen messzire menni, a sárgamellényesek tüntetéssorozata is már hónapok óta tart, lehet, hogy már maguk a résztvevők sem teljesen biztosak abban, miért (és mi ellen) tüntetnek.

A magam részéről arra jöttem rá, hogy a franciák egyszerűen nem bírják, ha megmondják nekik mit és hogyan csináljanak és ez független attól, éppen ki van hatalmon.

#5 A francia nők nagyszerű házigazdák


Kopogj be egy ismerősödhöz, szinte biztos lehetsz benne, hogy azonnal hellyel kínál, a semmiből elővarázsol valami pompás kaját és egy szempillantás alatt húszfős vacsorát rittyent.

A francia nők a jelek szerint egy Bocuse-szakácskönyvvel és Martha Stewart szervezői készségeivel programozva születnek, és mintha soha nem lepné meg őket egy kisebb (vagy nagyobb) vendégsereg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.