2019. május 9., csütörtök

KI VEHETI FEL A KESZTYŰT AMERIKÁVAL? - NEVADÁVAL MÉRHETŐ ÖSSZE MAGYARORSZÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.09.


Nem véletlenül szorgalmazzák az Európai Unió vezetői a minél erősebb összefogást. Nincs ugyanis olyan európai ország, amely önmagában egyenrangúként léphetne fel az USA-val folytatott gazdasági kapcsolatokban, de akár Kínával szemben sem.

Talán még a Brexitre szavazó britek némelyike is jobban átgondolta volna a dolgot, ha kezébe kerül a Howmuch.net nemrégiben készített összeállítása, amelyből kiderül, hogy a teljes Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye – 2828,44 ezermilliárd dollárnyi GDP –kisebb, mint amit az USA egyetlen állama, Kalifornia képes produkálni. Igaz, hogy 2968 ezermilliárdos GDP-vel az USA legerősebb gazdaságú államáról van szó, amely ha független lenne, önmagában az ötödik helyet foglalná el világgazdaságban, mégis meggyőzően mutatja az arányokat ez az adat. De a többi amerikai tagállam teljesítménye is önmagában összevethető más, szuverén államokéval. A második helyezett Texas 1775 ezermilliárdja meghaladja egész Kanada (1711 ezermilliárd) teljesítményét, noha az utóbbi is kontinensnyi méretű szövetségi állam; a harmadik helyezett New York állam (1700 ezermillliárd) pedig Koreáét (1660 ezermilliárd). De még a legkisebb GDP-t (33 milliárd) előállító Vermont is megközelíti Lettországét. (34 milliárd).

2018-ban a világ teljes GDP-jét mintegy 80 ezermilliárd dollárra teszik, amiből önmagában több mint húsz százalékot képvisel az USA, tavaly már 20 ezermilliárdot meghaladó GDP-vel. Azt pedig nehéz vitatni, hogy szabadkereskedelem és különféle megállapodások ide, szabadkereskedelem és különféle megállapodások oda, az az erő, amit a gazdaság teljesítménye jelent, erősen befolyásolja az egyes országok-országcsoportok érdekérvényesítési lehetőségeit kapcsolataik során.

Hovatovább száz éve rendszeresen jelennek meg különféle prognózisok és jóslatok Amerika egész világot meghatározó gazdasági erejének hanyatlásáról. Kihívóként mostanában a legtöbbször az elmúlt évtizedekben vitathatatlanul hatalmas fejlődést felmutató Kínát szokták emlegetni. Nincs ok annak a feltételezésére, hogy az ázsiai hatalom fejlődése - ha mostanában némileg lassul is – ne folytatódna, 13407,4 milliárd dollárt kitevő GDP-jével azonban még igen hosszú utat kell befutnia az utolérésig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.