2019. május 5., vasárnap

KORSZAKVÁLTÁS TESTKÖZELBŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.03. 


Számomra mindig érdekes közvetlen közelről megélni a történelmet, látni a nagy fordulópontokat. Különösen igaz ez akkor, amikor az ember nem csak utólag döbben rá, hogy történelmet lát(ott), hanem az abban a pillanatban egyértelmű. Nos, Japánban éppen ez történt a napokban, amikor lemondott a régi uralkodó és jött az új császár. De mit jelent ez a hétköznapokban?

Például egy (némi trükközéssel) 10 napos extra szabadságot, nem csoda, hogy ilyenkor az ember első gondolata az utazás. Más kérdés, hogy kicsit kellemetlen, amikor ezt még 125 millió másik ember is így gondolja - derül ki a Tokyo Reloaded írásából.

„Az ország nem panaszkodhat, a köz gondos mérnökei úgy ítélték meg, hogy ilyen jeles eseményre kijár a népnek egy kis pihenés és kiosztották minden idők leghosszabb állami ünnepét, 10 nap fizetett szabi! ami a szokásos május eleji Golden Week és pár nap extra szabadság ügyes kombinációjából jött össze. És akkor rögtön itt a dilemma; mit is kezdjünk ezzel a ránk szakadt, gigantikus sabbatical-lal?

Az első gondolat, ami rögtön adja magát, hogy mialatt az ország polgárai ünnepelnek, mi menjünk utazni!

Végre egy tisztes hosszúságú alapvakáció, ezt egy-két nappal feltuningolva már egy európai fejjel is értelemezhető időtartamú utat lehetne összekalapálni. Jó próbálkozás, de hibás: úgy tűnik, hogy a lakosság is úgy döntött, hogy ezt a különleges alkalmat utazással ünnepli meg, minek következtében a repülőjegyek sztratoszferikus magasságokba szöktek fel, értsd ezalatt, hogy a legfapadosabb economy jegyek 3.000 euró környékén indulnak.

És még ha valami csoda, vagy gondos előre tervezés, folytán valaki szert is tenne egy jegyre, a reptéri földi poklot nem lehet elkerülni, Naritán már egy héttel a Golden Week előtt jó órás sor állt az átvilágításnál, ott voltam, láttam.

Rendben, akkor tehát az ország kiürül, menjünk mi egy jó kis belföldi vakációra! Wrong again, 125 millió emberből jut is, marad is, próbálkoztunk többfelé is, de az volt a benyomásunk, hogy belföldön is foglalt minden elképzelhető szálláshely.

És még ha találunk is valamit: hogy jutunk oda? A repülő- és shinkanzen-jegyek elkeltek, marad a helyjegy nélküli, vagyis leginkább állva, utazás a shinanzenen vagy az autóbérlés, ami pedig nagyjából ekvivalens a 6-12 órás mega-dugókban való ücsörgéssel, és ezt most saját tapasztalatból mondom.

Vagyis ez is kihúzva, így hát akkor a gaijin otthon marad, rövid sétákat tesz vagy biciklizik egyet-egyet Tokióban, esetleg szigorúan egynapos! túrákat tesz a környékbeli hegyekben. Aki pedig igazán ravasz, és hát mi persze ilyenek vagyunk! az előveszi a laptopját és megcsinálja mindenféle elmaradt munkáját.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.