2019. május 10., péntek

MI VISZ RÁ VALAKIT ARRA, HOGY HOZZÁNYÚLJON EGY GYEREKHEZ?

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: CZEGLÉDI FANNI
2019.05.09.


„Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni” – írja új kötete utószavában Péterfy-Novák Éva. Az Apád előtt ne vetkőzz olyannyira nem gyáva, hogy az ember legszívesebben ötpercenként dobná el magától dühében.

"Azt felelte, semmi baj, ez csak a szeretet. Mindenkinél másképpen van ez. Azon gondolkodtam, milyen furcsán össze tudnak keveredni a dolgok. Itt fekszem egy ágyban az anyámmal, és arról beszélek, milyen vágyat érzek a lányom iránt."

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről szóló közbeszéd különösen nagy tabu hazánkban, hiszen még a szexualitással, a nemi szerveinkkel kapcsolatban is alig vannak szalonképes kifejezéseink. A felnőttek gyakran egymással sem tudnak róla beszélni, a gyakran megkésett és rosszul célzott szexuális nevelésről ne is beszéljünk. Ezek után aligha meglepetés, hogy a családon belül elkövetett szexuális abúzusról még kevesebb szó esik. Pedig sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk: tizennyolc éves koruk előtt a lányok húsz, a fiúk öt-tíz százaléka is átélheti. A statisztikákban pedig nyilván nem jelennek meg azok az esetek, amelyek nem kerültek napvilágra.

Az abúzust az esetek több mint 90 százalékában nem ismeretlen, hanem bizalmi ember követi el. Péterfy-Novák Éva egy regényben, de mégis a maga borzalmas, nyers valóságában dolgozta fel, hogyan hat egy nevelőintézetben többször is megerőszakolt gyerek traumája a két generációval későbbi családtagokra is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.