2019. május 10., péntek

ORSZÁGTÓL FÜGG A BOLDOGSÁGUNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő /Marco
2019.05.10.


Mindannyiunkban él egy kép arról, melyek a boldog, mosolygós országok és melyek azok, ahol az emberek inkább negatívan állnak az élethez. Nem kell messzire menni: minket, magyarokat jellemzően a második csoportba szokás sorolni (hogy igazságosan-e vagy sem, az más kérdés), míg a déli népek közül többet inkább az elsőbe. Vajon mennyire igazak ezek a sztereotípiák a hétköznapokban és érdemes-e mindezt figyelembe venni, amikor az ember határátkelőként országot választ magának?

A kérdés annak kapcsán jutott az eszembe, hogy a minapi, az olasz életről szóló posztban Marco a következőket írta: „A sokszor barátságosnak gondolt olaszok az utóbbi években szomorúak és pesszimisták lettek, kritizálják a dolgok menetét. Szokássá vált a panaszkodás: semmi sem működik, minden rossz, a kormány nem foglalkozik semmivel.”

Így aztán amikor kis keresgélés után rátaláltam a Gallup közelmúltban megjelent, erről szóló felmérésére, gondoltam, megér egy posztot. Annál is inkább, mert annak eredményei azt mutatják, hogy az emberek világszerte egyre dühösebbek, stresszesebbek és egyre többet aggódnak.

A közvéleménykutató cég 140 országban 150 ezer embert kérdezett meg, ezek egyharmada mondta azt, hogy stresszes és minden ötödik szomorúnak vagy dühösnek vallotta magát.

Pozitív vagy...

A pozitív életszemléletet a következő kérdésekre adott igenlő válaszok alapján állapították meg.

Kipihente magát tegnap?

Tisztelettel bántak Önnel tegnap egész nap?

Sokat mosolygott vagy nevetett előző nap?

Tanult vagy csinált valami érdekeset?

Érzett örömöt?

A válaszokat aztán felszorozták, az országok sorrendjét pedig az alapján állapították meg, hogy milyen eredményt értek el egy 0-100-as listán. Az eredmények a szakemberek szerint erősen kapcsolódnak ahhoz, ahogyan az emberek az életkörülményeiket, a személyes szabadságukat és a társadalmi háló jelenlétét látják.

… vagy negatív?

Megnézték természetesen a másik oldalt, azaz a negatív érzéseket is. Itt arra kellett válaszolni, hogy az előző nap a kérdezett érzett-e fizikai fájdalmat, aggodalmat, szomorúságot, stresszes vagy dühös volt-e.

Az eljárás itt is ugyanaz volt, mint a boldogságlista esetében, értelemszerűen minél magasabb volt a 0-100-as listán elért eredményt, annál boldogtalanabb az adott ország.

Mielőtt a részletekbe mennék, érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek szerint még soha nem voltak ilyen stresszesek az emberek, de emelkedett az aggodalom és a szomorúság szintje is.

A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy érzett aggodalmat előző nap, míg 35 százalék stresszes volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.