2019. május 22., szerda

MOSZKVA POLIPKÉNT FONJA KÖRBE AZ ORBÁNT SZÖVETSÉGBE HÍVÓ PÁRTOKAT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.22.


A napokban lemondott osztrák alkancellár, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache egyebek mellett azért sétálhatott bele a bukását hozó csapdába, mert pártja közismerten jó kapcsolatokat tartott fenn Vlagyimir Putyin Oroszországával, így nem volt gyanús, hogy egy orosz ”milliárdos-unokahúg” ajánlott újabb segítséget némi ellentételezésért. Míg az EU-szkeptikus pártoknak nyújtott orosz ideológiai és médiatámogatás szembeötlő, annak is vannak jelei, hogy pénz is áramlik a keletről nyugatra.

Olaszországban szinte egymással vetélkednek a populista pártok Moszkva kegyeinek elnyeréséért, a kormánykoalíció két tagja, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom egyaránt közel áll a Kremlhez. A Ligát rendszeresen vádolják azzal, hogy pénzbeli segítséget is kapott Oroszországtól, legutóbb februárban írtak az olasz lapok arról, hogy a Rosznyefty olajipari vállalat állítólag felajánlotta a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Ligának, hogy 3 millió tonna gázolajat adna el négy százalékos árkedvezménnyel az olasz ENI-nek, s a hasznot a Liga kapná meg, s ezzel összesen 3 millió eurónyi pénz kapna a hét végi EP-választásokra készülő olasz párt.

Az állítólagos ügyletről először író L’Espresso szerint nem tudni, hogy az végül megvalósult-e, de az tény, hogy a lap szerint közvetítőként emlegetett Gianluca Savoinit gyanús kapcsolatok fűzik Oroszországhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.