2019. május 17., péntek

„ORBÁN NEM ÉRT AZ EGÉSZSÉGÜGYHÖZ ÉS NEM FOGLALKOZIK VELE”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / PANXNOTDED MIKLÓS, PIKÓ ANDRÁS
2019.05.17.


Az egészségügyi közgazdász szerint 8-9 éve tartó állapot, hogy a kormány nem nyúl hozzá az egészségügyhöz, nincsenek komoly reformtervek, de időnként bedobnak szlogeneket, mint az új kórházak építését vagy az egészségtudatosság fejlesztését – viszont eddig érdemben nem történt semmi, és úgy véli, most se fog.

A reformhoz nem is annyira pénz, mint inkább koncepció, bátorság és valaki olyan kell, aki az adott gondolatot személyében szakmailag hitelesen tudja képviselni - közölte Mihályi Péter. De a mai hatalmi felállásban nem pénzről van szó, hanem arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akar-e valamit.

Kiemelte: Magyarországon lassan egy évtizede Orbán Viktor kormányoz, az van, amit ő akar; ő nem ért az egészségügyhöz, nem is akar érteni és nem is akar ezzel foglalkozni. Innentől kezdve szerinte minden miniszter vagy államtitkár a biodíszlet funkcióját tölti be, Kásler Miklós is, amíg engedik neki.

Mihályi Péter azt mondta: az embereket valójában sokkal inkább érdeklik a fizetések, az árak és a munkanélküliség, ehhez képest minden más sokkal kevésbé fontos, az egészségügy is. A kormányfő pedig érzelmi politizálással, nacionalista gondolatokkal tökéletesen maga mellé tudja állítani azokat, akikre szüksége van.

A közgazdász megjegyezte: ha egy jótündér odavarázsolna három szuperkórházat arra a három pontra, amelyre Orbán Viktor odabök, és ezeket az intézményeket ki se kellene fizetni, érdemben az se változtatna a magyar egészségügy problémáin. Sőt, mivel nem lenne a működtetésükhöz kellő ember, csak növelné az anarchiát.

Arra a felvetésre, hogy a kormány jövőre körülbelül 6 százalékkal szán többet az egészségügyre, Mihályi Péter megismételte: nem pénzkérdésről van szó, hanem arról, hogy értelmesen kellene átszervezni a rendszert, végrehajtani egy normális biztosítási rendormot, ez az alapkérdés.

Azonban - tette hozzá - ezt a kormányzat nem akarja meglépni, mert más konfliktusokat generál Orbán Viktor, „európai szinten harcol, ez a passziója”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.