2019. május 7., kedd

TULAJDON, LAKHATÁS, ÖNRENDELKEZÉS

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ZSUZSI
2019.05.06.


Hiába a megosztásalapú szolgáltatások („sharing economy”) egyre nagyobb népszerűsége vagy a tulajdonszerzés anyagi nehézségei, a legtöbben alapvetően mégis arra törekednek, hogy saját tulajdonú dolgokat tudjanak szerezni: lakást, autót, háztartási gépeket, telket stb. A tulajdonszerzés – magas ára miatt – az ingatlan esetében a legnehezebb. Ugyanakkor ebben az esetben tűnik a legfontosabbnak is, hiszen a mai magyarországi lakásviszonyok között minden más megoldás kiszolgáltatottá és bizonytalanná teszi az ember lakhatási helyzetét.

A tulajdon egyrészt biztonságot, önállóságot és a rendelkezés szabadságát jelenti, másrészt viszont a vagyonfelhalmozás és az egyenlőtlenségek növelésének egyik legfontosabb eszköze is. Hogyan lehet egyszerre elismerni a tulajdonszerzés fontosságát abban, hogy saját élettereinket biztosítani tudjuk, és fellépni annak korlátozó és egyenlőtlenségeket termelő jellege ellen? Az erre adható egyik lehetséges válasz a közösségi tulajdon.

Ez az írás az ingatlantulajdonra (pontosabban a lakástulajdonra) koncentrál, több okból is. Egyrészt mert a tágabb gazdasági és pénzügyi viszonyokban kiemelt szerepet játszik: az utóbbi évtizedekben a lakástulajdon vált a háztartásoktól való erőforrás-elvonás egyik legfontosabb csatornájává a lakáshitelen keresztül.

Az ingatlantulajdon a profitfelhalmozás kiemelt eszközévé vált, egyre távolabb sodorva attól a funkciójától, hogy embereknek lakhatást biztosítson.

Másrészt azért fontos, hogy az ingatlanok: a lakások, valamint a föld és a telkek tulajdonviszonyáról beszéljünk, mert végső soron ezen múlik, hogy ki tudjuk-e hasítani az önrendelkezés megvédhető konkrét fizikai tereit. Ha valakit foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan tudjuk megállítani a kiszorítást, a profitlogika városainkat bekebelező előretörését, akkor megkerülhetetlen a tulajdonviszonyok kérdése. Ebben az sem elégséges, ha állami szerepvállalást várunk – gondoljunk csak az állam általi kisajátítások, erőszakkal való területfoglalások, igazságtalan újraelosztások és privatizációk terhes történeti tapasztalatára szerte a világban és Magyarországon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.