2019. június 5., szerda

120 EZREN TÜNTETTEK PRÁGÁBAN AZ UNIÓS PÉNZEKKEL VISSZAÉLŐ ANDREJ BABIS MINISZTERELNÖK ELLEN

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.06.05.


A Vencel térre szervezett megmozduláson a tüntetést meghirdető Millió pillanat a demokráciáért vezetői szerint nagyjából 120 000 ember vett részt június 4-én, ami azt jelentheti, hogy az államszocializmus utáni Csehország legnagyobb tüntetésén követelték a jelenleg hatalmon lévő kormányfő, Andrej Babis távozását.

A kormányfőt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már a vádemelést is javasolta, a főügyész azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megteszi-e a rendőrség által javasolt lépést.


A Babis által korábban egyedül tulajdonolt Agrofert holdinghoz tartozó egyik cég 2007-2008-ban ismeretlen tulajdonba került és így jogosulttá vált a méreténél fogva, hogy EU-támogatásra pályázzon – a cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Babis a holdingját 2017-ben, pár hónappal hatalomra kerülése előtt két vagyonkezelői alapba helyezte, az Európai Bizottság szerint azonban, amely 71 oldalas jelentést készíttetett az ügyben, Babis ezt követően is profitált a holdingból, mivel ő a vagyonkezelői alapok egyetlen kedvezményezettje, és felettük jelentős befolyással bírt kormányfőként is. A Bizottság szerint ezért több, mint 5 és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.