2019. június 15., szombat

MÉG A BARÁTOM ÉDESAPJA IS BELEVÁGTA SZÉKÉT A TÉVÉBE – RENDSZEREK ÖSSZECSAPÁSA AZ 1974-ES VILÁGBAJNOKSÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HEGYI IVÁN
2019.06.15.


Hogy a glóbusz golyója micsoda, azt talán magyarázni sem kell. Naná, hogy a futball-labda. Sorozatunkban a labdarúgás megannyi nagy történetéből szemezgetünk. A forrás kiapadhatatlan, a több mint sportág hatása a világra kikezdhetetlen.

„Ha csak a meccs dátumát írják a síremlékemre, akkor is mindenki tudja majd, ki fekszik ott” – mondta annak idején Jürgen Sparwasser, aki 1974. június 22-én a legemlékezetesebb vb-gólok egyikét szerezte a hamburgi Volkspark stadionban. A nevezetes napon Kelet-Németország válogatottja találkozott a vendéglátó Nyugat-Németország csapatával. A meccs reggelén a Bild ezzel a szalagcímmel jelent meg: „Németország az NDK ellen.”

Már az is unikum volt, hogy e párosítás egyáltalán létrejöhetett, mert az NDK válogatottja soha máskor nem kvalifikálta magát a világbajnokságra. (Európa-bajnokságra egyszer sem sikerült eljutnia.) A nagy álom megvalósulásában közrejátszott a selejtezők különlegesen kedvező csoportbeosztása: a kímélő kvartettben Románia mellett Albánia és Finnország együttese kapott helyet. Ráadásul a románok mindjárt az első mérkőzésükön pontot hagytak Helsinkiben (1-1), s ezt a luxust az NDK nem engedte meg magának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.