2019. június 15., szombat

NÉMETORSZÁG VAGY SVÁJC A JOBB VÁLASZTÁS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2019.06.15.


A kérdés sokakban felmerülhet és bár szerintem sok okból Németország vonzóbb lehet, azért Svájcnak is vannak komoly előnyei. Ma néhány véleménnyel azoknak próbálok támpontokat adni, akik a lehetőségeiket fontolgatják. Ezek persze nem kőbe vésett igazságok, hanem egyes emberek tapasztalatai, véleményei, de reményem szerint a poszt végére kirajzolódik egy kép – és talán némi megoldás is…

Nem tudom és nem is akarom megítélni, melyik ország a jobb választás. Annyit viszont elmondhatok a németországi életről (Svájcban csak pár alkalommal jártam, ami azért ahhoz nem elég, hogy átfogó véleményt fogalmazzak meg), hogy az élet itt nagyon magas minőségű.

Németország immár évek óta folyamatosan a TOP5 országban van ezen a téren a különböző felmérésekben. A német egyike a legerősebb, legstabilabb és folyamatosan gyarapodó gazdaságoknak a világon.

A politika rendkívül liberális (a szónak nem a pártpolitikai értelmében), erősek a szabadságjogok, rendkívül ritka, hogy a hétköznapokban bármilyen korlátozás érné a személyes szabadságunkat.

Az emberek magánéletét maximálisan tiszteletben tartják, sokkal jobban, mint sok más országban (ami nem azt jelenti, hogy itt ne fordulna elő a magánélet olyan sérelme, mint mondjuk az Egyesült Államokban.

Németország stabil, szabad, alkotmányos demokrácia, a legnagyobb világcégek közül többnek itt van a központja (Volkswagen, BMW, Daimler, Siemens, stb.) A munkanélküliek száma nagyon alacsony és összességében a munkaerőpiac jó lehetőségeket biztosít a legtöbb embernek.

A tömegközlekedés is jó, de akárcsak a világ többi részén, a nagyvárosok (München, Berlin vagy általánosságban a Ruhr-vidék) környékén komoly nehézséget okozhat, ha nem a munkahelyed közelében laksz.

Nem ritka, hogy akár 1-2 órát is utazni kell a munkahelyre a dugók miatt, de ez sem olyan nagyon extra mondjuk Los Angeleshez vagy Tokióhoz viszonyítva, melyek ennél sokkal problémásabbak.

Én szeretem Németországot, nagyra értékelem az itteni életszínvonalat. Ugyanakkor Svájc is nagyon jó hely, ott is magas az életszínvonal, az átlagfizetés még magasabb is, mint Németországban, persze a megélhetés is többe kerül. (Chris, Németország)

Svájc drága, de a fizetés is jobb
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.