2019. július 17., szerda

LASSZÓVAL FOGJÁK A DOLGOZÓKAT – JÁRMŰVEZETŐKBŐL, KALAUZOKBÓL ÉS KÉZBESÍTŐKBŐL SINCS ELÉG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.07.17.


Összesen csaknem 2500 új munkatársat keresnek a Volán-társaságok, a MÁV, a Magyar Posta, valamint BKV.

A Magyar Postánál csaknem 250, a MÁV-nál 1000-1100, a Volán-társaságoknál 900, míg a BKV-nál 150-200 álláshely betöltetlen – derült ki a vállalatok tájékoztatásaiból, amelyeket a Népszava megkeresésére küldtek.

A válaszok alapján 2017-hez képest papíron a Magyar Posta lépte a legnagyobbat, ahol a hivatalos tájékoztatás szerint ma alig 1 százalékos a betöltetlen állások száma. A 30 ezer dolgozót foglalkoztató társaság internetes oldalán ezen a hétvégén mindössze 244 álláshirdetés szerepelt, a tavalyi 700-hoz képest. Leginkább kézbesítőket, csomagfeldolgozókat és gépjárművezetőket keresnek, az ajánlatok között sok a 4-5-6 órás munkára szóló lehetőség. Országos szinten 150 általános iskolai végzettséggel is betölthető álláshely üres, 85-höz kellene érettségi vagy valamilyen szakképzettség, OKJ bizonyítvány és csak 9 diplomásra várnak. Ez az adat azért érdekes, mert a munkahelyekkel alig rendelkező falvakban sok a szakképzetlen munkanélküli, mégsem tudják betölteni az állásokat. Másrészt viszont jelzi, hogy változatlan az a korábban a régi dolgozóktól származó kritika, amely szerint rengeteg a képzetlen munkatárs, mert az állam megszüntette a postaforgalmi szakközépiskolákat, a főiskolai postatiszti képzéseket.

Az elmúlt 3 évben összesen 40,4 százalékos béremelés volt a Postánál, és van éjszakai, pénzkezelési – oktatási, biztonsági, rakodási, ügyeleti pótlék is. Idén a dolgozók több mint fele kapott 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztést – felelte kérdéseinkre a cég, hozzátéve, hogy közben folyamatosan toboroznak. A kézbesítők egyébként nagyjából bruttó 210 ezer forintot keresnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.