2019. szeptember 12., csütörtök

„ÁTKOZOTT ORBÁN!” – KIÁLTOTT FEL MERKEL

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.09.12. 



...A film legnagyobb hibája elsőre, hogy nem világos, mi akar lenni. A jelenetek egy része archív felvétel, egy része interjú, a maradék tévéjátékszerűen dramatizált eseménysor, színészekkel. Látszik, hogy a dramatizált jelenetek leforgatására kevés pénzt szántak, így inkább telenovellára emlékeztető jeleneteket látunk, borzasztóan teljesítő színészekkel. Reichenwaller szinte minden karaktert elvesz Merkelből, és persze nem könnyíti meg a helyzetét, hogy az egyik jelenetben a kancellárt látjuk, a másikban a színészt. Reichenwaller tekintetében Merkelénél sokkal több fáradtság és idegesség van, ezért hiába mondják el beszélő fejek, hogy mennyire racionális ember Merkel, mégsem hisszük el róla. Óriási a kontraszt a két karakter között.

Zatareih a Keletinél játszódó jeleneteiben is rengeteg kínos jelenet van, például amikor megismerkedik új barátjával, majd megkérdezik egymástól, honnan jöttek. Értjük természetesen, hogy itt el kellene magyarázni a nézőnek, hogy mindketten szírek, de ha már dokumentumfilmet nézünk, érdemes megjegyezni, hogy két szír már az akcentusból fel fogja ismerni egymást, nem kell külön megbeszélni.

A második részben aztán megértjük valamennyire, miért így dolgozták fel ezt a témát. A legérdekesebb részek az archív felvételek, de épp azt nem kapjuk meg belőlük, amitől megérthetnénk a döntéseket: a kontextust, a tárgyalásokat, a történet hátterét. Nehéz persze eldönteni, hogyan lehetett volna ezt elmagyarázni kínos dramatizált részek nélkül.

A filmben Orbán Viktor csak egyetlen archív jelenetben szerepel, egyébként a szálakat a háttérből mozgató politikusként hivatkoznak rá többször. De hiába akadt ki a filmen Györkös Péter berlini nagykövet, ez sokkal hízelgőbb ábrázolása Orbánnak, mint a valóság, vagy akár az, amit Merkel kapott a készítőktől. A film látható szereplői szinte mindent Orbán hibájának rónak fel, és mindenről azt halljuk, hogy titokban a magyar miniszterelnök akarta így. Kényelmes szerep ez Orbánnak, hiszen az jön le belőle, hogy kancellárokat ugráltat, ha a saját politikai céljairól van szó. Egy ponton a dramatizált Merkel szájából, az eredeti Merkelhez mérve kissé karakteridegenül, még az is elhangzik, hogy

"Átkozott Orbán",

hiszen a film szerint a magyar miniszterelnök nem hagyott mozgásteret a döntésre Európa legnagyobb hatalmú emberének...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.