2019. szeptember 5., csütörtök

ŐK MENNEK NEKI A FIDESZNEK VIDÉKEN

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.09.05.


- Az októberi önkormányzati választásra először valósul meg a nagy és teljes ellenzéki összefogás, amiről lassan tíz éve vitatkozik az ország nem fideszes része. 

- Az összes budapesti kerületben, és szinte az összes vidéki nagyvárosban (Debrecen és Békéscsaba kivételével) megegyeztek az ellenzéki pártok, hogy közös polgármester-jelöltet indítanak. Ezek az összefogások általában kiterjednek a városi képviselő-testületek egyéni jelöltjeire is.
- Az ország legnagyobb részén egy az egy ellen versengenek az fideszes és ellenzéki pártok által jelölt polgármesterek most.
- A nagy összefogásban általában az MSZP, a Jobbik, a DK, a Momentum, a Párbeszéd az LMP vett részt (Pécsen és Tatabányán az LMP saját jelöltet indít, míg Szombathelyen egy volt fideszest támogat).
- Az egyeztetéseket a pártok jórészt a helyi szervezeteikre bízták, azzal, hogy egyezzenek meg abban, akit jónak látnak. A tárgyalásokba igyekezett közvetítőként részt venni Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa is.

Az alábbiakban összeszedtük a 40 ezer lakosúnál nagyobb települések polgármester-jelöltjeit.

Jelezzük azt is, hogy az adott településen hogyan szerepelt a Fidesz a májusi EP-választáson. A polgármester-választás nyilvánvalóan a személyekről is szól, de ott lehet inkább az összellenzéki jelöltnek komolyabb esélye, ahol a Fidesz tavaszi támogatottsága nem közelítette meg az 50 százalékot.

A 40 ezer lakosúnál nagyobb 22 vidéki város elsöprő részében fideszes most a polgármester. Három kivétel van, de ezek közül csak egy olyan, ahol öt éve stabil az ellenzéki vezetés, Szegeden. Békéscsabán ugyan legutóbb jobbikos támogatású független jelölt győzött, de ő idén már a Fidesz támogatásával indul, míg Hódmezővásárhelyen csak tavaly, egy időközi választás után lett független polgármester, addig ott is fideszes városvezető volt.

A mostani összefogás nyomán az ellenzék esélyi sokat javultak. Miskolcon, Pécsen és Dunaújvárosban például kifejezetten esélyesnek számítanak az ellenzéki polgármester-jelöltek, és még több másik nagyobb városban is nyitott a verseny...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.