2019. szeptember 6., péntek

ORBÁN TELJHATALMA ELLENTMOND AZ ALAPTÖRVÉNYNEK

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.09.06.


A leköszönő alkotmánybíró Stumpf István egy tudományos konferencián tartott előadásában azt mondta, hogy a rendszerváltás óta egyetlen miniszterelnöknek sem volt olyan jelentős hatalma, mint Orbán Viktornak. Például korábban a parlament fogadta el, 2010 óta viszont a kormányfő az országgyűlés ellenőrzése nélkül határozza meg a kormány programját. Ma már egy pénteken született ötletből hétfőn törvény lehet, kis túlzással mondhatnánk, hogy Orbán szava maga a törvény, amit kontrollálni sem a parlament, sem a demokrácia intézményei nem tudnak. A súlyok és ellensúlyok megszüntetésének problémájáról az Antall- Boros közigazgatási államtitkára, Kajdi József nyilatkozott a Hírklikknek!

„Valóban soha nem volt annyira erős miniszterelnöke az országnak, mint Orbán Viktor, akinek ma szinte korlátlan a hatalma!” – nyilatkozza szerkesztőségünknek Kajdi József. A miniszterelnökség munkáját a rendszerváltás idején irányító közigazgatási szakember szerint ezzel az a probléma, hogy ez ellentmond az érvényben lévő magyar alkotmánynak. Ugyanis az alaptörvény értelmében Magyarország még mindig alkotmányos demokrácia, nem pedig prezidenciális köztársaság.

Elvileg ugyan Orbán Viktor a végrehajtói hatalom feje, de papíron még létezik a fékek és ellensúlyok rendszere, benne a teljes demokratikus intézményrendszerrel, ami a hatalom kontrollja lehetne. A gyakorlat azonban úgy alakult, hogy a miniszterelnök akarata mindenféle ellenőrzés nélkül, azonnal, és korlátlanul érvényesül. Mindez tekinthető akár alkotmányellenesnek is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.