2019. október 12., szombat

A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN ELHANGZÓ HAZUGSÁGOK ÉS A JOG

ÁTLÁTSZÓ / ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerző: ALKOTMÁNYJOGÁSZOK
2019.10.11.


Sok kérdésben alappal aggódhatunk amiatt, hogy a magyar alkotmányos rendszer képes-e jogállami mederben tartani a politikai folyamatokat. Az Alkotmánybíróság váratlanul nagy sajtófigyelmet kapott hétfői, egy valótlan fideszes kampányállítás miatt benyújtott szocialista választási kifogás elutasítását rendben találó döntése azonban pont nem tartozik ezek közzé. Nem, nem lehet mostantól következmények nélkül bármit hazudni egy kampányban, bár az is biztos, hogy nem a választási bíráskodás fogja kivakarni a politikai kampányokat abból a mocsokból, amiben jelenleg fetrengenek.

A Fidesznek van tizenegy jelöltje tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a Fidesz-csapat.

A cég vezetői között ott ült Pad Ferenc. Pad Ferenc dolga az lett volna, hogy megakadályozza a vörösiszap-katasztrófát, de ő semmit sem tett.

Az Ön képviselője, Tuzson Bence 2014 óta egyszer ejtette ki Fót nevét az Országgyűlésben.

Az elmúlt évben több mint kétmilliárd forint értékben történt intézményfelújítás ebben a városban, amelyet a székesfehérvári ellenzék soha, soha nem támogatott.


A fenti négy, az elmúlt öt év különböző választási kampányaiban elhangzott kijelentés között annak ellenére sok közös van, hogy kettő a kormánypárti, kettő pedig ellenzéki jelöltek kampányüzeneteiben hangzott el. Egyrészt mind a négy a közvetlen politikai ellenfelekre vonatkozó olyan tényállítás, ami az adott esetben könnyen cáfolható volt, de minimum lehetetlen volt azt bizonyítani. Másrészt az ehhez hasonló, az ellenfelet valahol a sarkos vélemény, a csúsztatás és a nyílt hazugság határán minősítő megszólalásokból politikai oldaltól függetlenül tizenkettő egy tucat a magyar politikában kampányban, de kampányon kívül is. Harmadrészt – és ezért kerültek éppen ezek ebbe a bejegyzésbe – mind a négy kapcsán az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy azokkal a választási jogorvoslatot elbíráló választási bizottságoknak és a választási bíráskodást végző bíróságoknak nincs dolga...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése