2019. október 16., szerda

BÍRÓSÁGI KARAOKEBULIKON KAPOTT SZÁRNYRA, ÉS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI KÉNYSZERPÁLYÁN ÉRHET VÉGET HANDÓ TÜNDE KARRIERJE

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.10.16.


Portré a magyar igazságszolgáltatás irányítójáról, aki mindig azt mondta kollégáinak, hogy nem akar Kim Ir Szen elvtársnő lenni, de aztán mégis az lett belőle.

„HONNAN VETTE A BÁTORSÁGOT ARRA, HOGY PÁLYÁZZON, HA SEM TANÍTÓKÉNT, SEM SZERVEZŐKÉNT, SEM PEDIG A BÜNTETŐJOG EGY MAGASABB SZINTŰ MEGKÖZELÍTŐJEKÉNT NEM MUTATKOZOTT BE MÉG SAJÁT KÖZÖSSÉGE ELŐTT SEM? NEM LEHET, HOGY ÉPPEN AZÉRT NYERT EL EKKORA TÁMOGATÁST, MERT NEM KELL ÖNTŐL TARTANI?”

Idén júniusban beszélt így egy középvezetői posztra pályázó bíróval Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó végig ebben a hangnemben vezette a bíró meghallgatását, néhány hónappal később viszont mégis kinevezte őt a megpályázott posztra. Bírósági körökben a történteket azzal magyarázták, hogy az elmúlt évek botrányai miatt Handó már sokkal kevésbé meri érvényteleníteni a vezetői pályázatokat, különösen, ha a jelöltnek erős helyi támogatása van.

„PERSZE PORIG ALÁZZA, HA AZ NEM SZIMPATIKUS NEKI, DE NEM MER KOCKÁZTATNI ÚJABB BOTRÁNYOKAT, MERT KÜLFÖLDÖN MOSTANÁBAN NAGYON FIGYELNEK A MAGYAR BÍRÓSÁGOKRA”

– értékelte a helyzetet a 444-nek egy befolyásos bíró...

A magyar igazságszolgáltatás folyamatait megkülönböztetett nemzetközi figyelem övezi. A tavaszi ep-választásokat követően – miután nem történt meg Fidesz által a várva várt populista áttörés Európában – a kormány kénytelen volt visszalépni a már régóta tervezett különbírósági rendszer bevezetésétől. Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos pont a Magyarországgal szemben indított hetes cikkely szerinti uniós eljárásban is, ebben az ügyben szeptemberben kezdődtek a meghallgatások, és egészen biztosan nem hiányzik a magyar politikának, hogy új botrányok robbanjanak a bíróságok környékén.

Sőt egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint a kormány kénytelen lehet beáldozni Handót. Az igazságszolgáltatással összefüggő nemzetközi kritikák jelentős része az ő személyével van szoros összefüggésben, ha lecserélnék Handót, akkor egy csomó ügyről hirtelen nem is kellene beszélni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.