2019. október 16., szerda

MI TÖRTÉNT VASÁRNAP, ÉS MIÉRT NEM LÁTTUK ELŐRE? – TÍZ PONTBAN A VÁLASZTÁSRÓL

24.HU
Szerző: 24.HU
2019.10.16. 

1. Kezdjük szakmai önreflexióval: amikor azt írjuk le, hogy a vasárnapi eredményekre senki sem számított, akkor csak részlegesen számolunk be arról a „megismerési válságról”, ami előállt. A 24.hu főszerkesztője arról értekezik, hogy a hagyományos közvélemény-kutatások egyre inkább elveszítik relevanciájukat, ami amennyire nem igaz, annyira figyelmeztető megállapítás is. Kétségtelen, hogy a big data korában a tudásokat immáron tömegesen nem „analóg” módon nyerjük, illetve a releváns és nem releváns információ jelentése is folyamatosan alakul. Ennek bizonyítéka, hogy az önkormányzati választás számos előzetes tudást, vélekedést és prekoncepciót cáfolt meg. Új szemmel kell nézni a kutatásra és mögötte a társadalomra, ez vitán felül áll. És itt nem elsősorban csak a közvélemény-kutatásokra gondolok, hanem arra, amire Pető Péter is utal: az információfogyasztás online, azon belül is közösségi média platformokra helyezésével az adatfelvételi módszereknek szükségszerű alkalmazkodniuk kell.
2. A Borkai-ügy hatása az eredményekben vitathatatlan, annak mértéke azonban hasraütés-szerűen kevéssé állapítható meg. Ahol jelentősebb arányban győzött az ellenzék, ott talán kevéssé volt döntő, viszont számos helyen tehetett aktívvá addigi inaktívakat, vagy billentett át bizonytalanokat biztos ellenzéki szavazóba. Borkai Zsolt ügyében minden benne van ugyanis, ami miatt (lokális szinten is) elutasított a Fidesz; a győri polgármester ügyei a kormánypárttal kapcsolatos negatív sztereotípiák többségét felmutatták (gondolok elsősorban a sajátos eszközökkel leuralt gazdasági és politikai térre). Jelentős közpolitikai kudarcok kellenek ugyanis egy hivatalban lévő jelölt megbuktatásához. Közülük többen így nem is a rossz „kormányzásuk” miatt veszíthettek, hanem minden egyéb olyan ok miatt, amelyek valahol a Fidesz politikai közösségének lényegei is.
3. Meg kell jegyezni, hogy a Borkai-ügyet kezelni csak kívülállók szerint lehetett volna könnyen. A Fidesz is kivárt a válaszadással, ha ugyanis lelépteti Borkait, azzal nem a „bulibáróskodást” ítélte volna el, hanem a korrupciós vádak igazságát ismeri el. Nem hívta vissza – ennek következményeit látjuk. Tarlós az orbántalanítás után borkaitlanította volna kampányát, de ez már sokkal kevéssé mehetett át a választóknak, mint a Fidesz hosszú hallgatása...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.