2019. november 28., csütörtök

A MAGYAR NARANCS 2019/48. SZÁMÁNAK (2019.11.28.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs
2019.11.28.


Interjú
„Vannak politikusi ambícióim”
Veiszer Alinda műsorvezető-szerkesztő

Most már nemcsak a szlovák közszolgálati Pátria Rádión van műsora, de a Belvárosi Színházban is – a napokban indult talkshow-ja az Orlai Produkció égisze alatt. A Hír Tv-s múltról, a Momentum megkereséséről és a „varangykirályos” epizódról is beszélgettünk.

VÉLEMÉNY

Sándor Judit: Testbeszéd
Egy test, több lélek

Ki nem játszik el néha a gondolattal, hogy mi lenne, ha fiatalabb, gazdagabb, sporto­sabb, szebb lenne – és a tetejébe egyedülálló? Vagy ha többféle személy bőrébe bújhatna egyszerre? Ha váltogathatná a személyiségeit?

Dénes Ferenc: A szolidaritás jegyében
Karácsony, Orbán és a budapesti sportfejlesztések

„Csak semmi politika!” – vallotta a sportszféra a rendszerváltás környékén. Talán a létező szocializmus korszakának visszahatásaként, amikor a sport és az állam nagyjából úgy nőtt össze, mint a középkorban az oltár és a trón.

A szerk.: Megbántva

A magyar himnusz versét Kölcsey Ferenc írta 1823-ban, a zenéjét Erkel Ferenc, 1844-ben. A Szózatot Vörösmarty Mihály írta 1836-ban, s Egressy Béni zenésítette meg 1840-ben. Mindkét dalmű tehát közel kétszáz éve szolgálja a magyarok épülését, ha valahol eljátsszák valamelyiket, felállunk.

A szerk.: A némák

Jelen vezércikkünket illetően a következőt kell előrebocsátanunk. Az egészen biztos, hogy valamiről írunk. Ezen túl viszont nem szavatolunk semmiért.

POLITIKA

Interjú
„Az egész világ ünnepelni fog”
David Katz „műanyagbankár”, a Plastic Bank alapító-ügyvezetője

Öt vagy tíz dollár nagy összeg azoknak, akik ennél kevesebből jönnek ki naponta. Nekik a műanyaghulladék összegyűjtése lehet az út a jobb élet felé – ha van, aki fizet a szemétért. Szélhámosság-e a Plastic Bank?

Vettünk egy ausztriai hadiüzemet – de miért?
Hej, te puska

Aknavetőket gyártó brit–osztrák hadiüzemet vásárolt 13 milliárd forintért a magyar kormány. Az ügyletet csendben, gyorsan és a Honvédelmi Minisztérium tudta nélkül zavarták le.

Civilek az önkormányzatokban
Kezükbe vették

Az idei októberi önkormányzati választáson számos olyan településen taroltak a civilek, ahol korábban évekig fideszes uralom volt. Megnéztük, hogyan kampányoltak és mi lehetett a sikerük kulcsa.

Pécsi látkép a NER 10. évében
Forrásban

A sokszínű új pécsi közgyűlési többségre a tízmilliárdos nagyságrendű követelésállomány, az ellenzéki városvezetéseket feltehetően minden lehetséges módon szívató kormányzat és az akut káderhiány menedzselése vár.

Elnökválasztás előtt az MTA
A nemzet tanácsadója

A megcsonkított MTA elnöke az a világhírű agykutató lehet, aki nemrég Orbánnak címzett magánlevelében a fiatalságot mételyező kormánykritikus társadalomtudósokról írt.
Interjú
„Orbán kiállt mellettem, amíg lehetett”
Trócsányi László, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, korábbi biztosjelölt és igazságügyi miniszter

Tisztességtelennek tartja, ahogy az Európai Parlament jogi bizottsága elkaszálta biztosi jelöltségét, de örül, hogy Magyarország végül megkapta a bővítési portfóliót. Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert megkérdeztük nagy projektje, a közigazgatási bíráskodás visszavonásáról is.

KULTÚRA

mi a kotta?
Nem vicces

rés a présen
A kortárs kultúra találkozásai
Gryllus Samu zeneszerző, kurátor, pedagógus

Lemez
Lapalux: Amnioverse

Koncert
Döbbenet

Lemez
Best of Hofi

Interjú
„Furcsa libikókában éltünk”
Kovács Zoltán, Szendrői Csaba – Elefánt zenekar

Úgy léptek a Kispál és a Quimby helyére, hogy kerülték, hogy kispálos vagy quimbys zenét játszanak. Nem tartják magukat az alternatív rockzene megmentőjének, de azt sajnálják, hogy a közmédia értékes helyett már csak értékesíthető zenét játszik.

tévéSmaci
Kacsamámor

Tévé
Tabukról tabuk nélkül, 2. évad

Könyv
Jean-Claude Mourlevat: Jakabak

poeta.doc
Zuhanás, repülés nélkül

Interjú
„Aggódom a jövőért”
Duda Éva koreográfus, rendező

Rendszeresen dolgozik kőszínházi zenés darabokban, de saját, kísérletező kortárstánc-társulata is van.

Színház
Egy közülünk
Hagyaték – Láthatáron Csoport

Alice Miller és fia, Martin Miller beszélgetnek egymással, szemtől szemben arról, hogy milyen (volt) ebben a családban fiúnak és anyának lenni. A valóságban sosem került sor erre a több élettörténetet magába sűrítő párbeszédre, amelyet könyvekből, interjúkból, leírásokból, elképzelt telefonbeszélgetésekből rakott össze a Láthatáron Csoporttal dolgozó Gyulay Eszter dramaturg.

Interjú
„Mintha nem lenne igény a dolgok kimondására”
Láng Annamária színész

Ősztől az osztrák nemzeti színház, a bécsi Burgtheater tagja, ahol már a második bemutatójára készül. A német nyelvű játék kihívásairól, a Burgra jellemző „akolhidegről” és a színházon belüli zaklatások kivizsgálásáról is beszélgettünk.

100 éves a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
„Öröm áradjon a végtelenbe”

Az 1919-ben alapított intézmény már a névadó idejében is egyfajta múzeumként működött: a Morvaországból származó műgyűjtő, világutazó előszeretettel mutatta be legújabb Ázsiában vásárolt tárgyait. Egykor ötezres gyűjteménye mára harmincezressé bővült.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Kisgömböc

étel, hordó
Pasta Bella

A hipnózis modern alkalmazási területei
A szavak ereje

A legújabb kutatások szerint hipnózis során mérhető változások zajlanak a testünkben. Hívei szerint hatékony természetes fájdalomcsillapító lehet, és még a várandós nőknek is segíthet.

BLOG

Film
Tudsz titkot tartani?

Animációs film
Jégvarázs 2

Film
Az ódon don ódája
Martin Scorsese: Az ír

Az adatok ismertek, de nem nagyon számítanak. Scorsese a Netflixnek forgat gengszter­eposzt. 160 millióból 3 és fél órásat.

Interjú
„Szemtelenül közel”
Rév Marcell operatőr

Újabb fiatal magyar operatőr kezdhet hollywoodi karrierbe, ám egyelőre Enyedi Ildikó új filmjének forgatásán értük utol, hogy Al Pacino orráról, transznemű színjátszásról és az HBO nagy dobásáról, az Eufóriáról beszélgessünk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.