2019. november 28., csütörtök

EZ EGY SEGÉLYKIÁLTÁS: ENNEK ÍGY NAGYON-NAGYON ROSSZ VÉGE LESZ - INTERJÚ A GLOBÁLIS KLÍMASZTRÁJKSOROZAT MAGYAR SZERVEZŐIVEL

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM

2019.11.28.


Szeptemberben sok millióan vettek részt a Greta Thurnberg példáját követő Fridays for Future globális klímasztrájkján, Budapesten is 6-10 ezren vonultak a Parlament elé. Most pénteken újra valódi fellépést követelnek a klímaváltozás ellen; a demonstráció magyar szervezőivel beszélgettünk öregezésről, klímaszorongásról, és arról, hogy mégis mi jönne a kapitalizmus helyett.

Honnan tudják, hogy kell megszervezni egy több ezer fős demonstrációt?

Feig Emma: Mi is tanuljuk még a mozgósítást. Tapasztalatlanok vagyunk, de így is ez Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetése, és ez szerintem hatalmas eredmény.

Pribéli Levente: Sokat tanultunk a saját hibáinkból, hogyan érdemes hirdetni egy ilyen eseményt, milyen programokkal lehet bevonni embereket. Sok segítséget kaptunk olyanoktól, akik tapasztaltabbak ebben, akár mozgósításban, akár a környezetvédelmi témákban.

Soros-szervezetektől?

P.L.: Nem, ez egy teljesen alulról jövő kezdeményezés, de sokan segítenek nekünk önzetlenül. Most például ingyen kapjuk a hangosítást a tüntetésre egy bolttól, mert nekik is nagyon fontos ez az ügy. Hazai klímakutatók és ökológusok is adtak szakmai segítséget, és kaptunk médiatréninget, meg színészek is segítenek a mozgalom népszerűsítésében. Igazából az egész probléma kezelésében is hasonló összefogásra lenne szükség, hogy elinduljon a közös gondolkodás és cselekvés...

Gyakori vád, hogy ez politikai pedofília, a gyerekek csak előretolt arcok, Greta Thunberg csak egy marketingjelenség, akit bábként irányítanak a háttérből.

P.L.: Ez csak a figyelem elterelése arról, hogy mekkora a probléma. Inkább kitalálnak valami háttértartalmat, csak ne kelljen a valósággal foglalkozni. Pedig az üzenet annyira egyértelmű: a fiatalok azért küzdenek, hogy legyen jövőjük, és ne pusztítsuk a környezetet. Nem állnak mögöttünk mások.

"A mi tüntetéseinken is találkozni szinte kisgyerekekkel, akikről az ember nem is gondolná, hogy mennyire képben vannak, és mennyire aggódnak a jövőért. Ez egy valós jelenség, nem kell a szájukba adni a szavakat."

F.E.: Mindenkinek az az érdeke, hogy megállítsuk ezt a folyamatot, és túléljünk. Ezért is nagyon szomorú, ha elkezdenek beskatulyázni különféle érdekcsoportokba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.