2019. november 2., szombat

"AZ ELNYOMÓ RENDSZER ODACSAP, HA MEGIJED" - INTERJÚ FEKETE-GYŐR ANDRÁSSAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.11.02.


Remélem, 2022-től már egy politikai közösségben folytathatjuk - mondta Botka Lászlóról, Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Megmotozták szerdán a NAV nyomozói? 

Nem, semmi ilyen nem történt, bár volt rá felhatalmazásuk. Az irodánkban keresgéltek, majd átmentek a könyvelőinkhez, ahol lefoglaltak ezer oldalnyi dokumentumot. Még februárban eljuttattuk az összes számlát az Állami Számvevőszéknek, elszámoltunk minden egyes forinttal, amit a Momentum a 2018-as parlamenti választási kampányban felhasznált, az utolsó számlát is kitettük a honlapunkra, ennek ellenére az ÁSZ költségvetési csalás gyanújával feljelentett minket. 

Akkor csak az időpont volt meglepetés? 

A sors fintora, hogy pont Vlagyimir Putyin látogatásának napján szállta meg a székhelyünket a NAV. A civilek, ellenzéki pártok, más véleményen lévők vegzálása a putyini Oroszországban megszokott, Orbán pedig hithű tanítványa a diktátornak. Október 13-án a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, márpedig, ha egy elnyomó rendszert megsuhint a változás szele, megijed, és odacsap. 

Szóval a vád célja szimplán a Momentum lejáratása? 

Besározás, nyomasztás, tesztelés. Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, nincs félnivalónk, nincs takargatnivalónk, és nincs veszítenivalónk. Összezárunk és dolgozunk tovább minden erőnkkel annak biztos tudatában, hogy jó úton járunk. Jöjjenek csak, de 2022-ben jönni fogunk mi is. 

Mit gondol, végigviszik ítéletig ezt az ügyet? 

Vigyék! Veszíteni fognak. 

Hogy jutott odáig a párt, hogy ennyire fontos ellenfele a hatalomnak? Tavaly nem került be a parlamentbe, most pedig 133 helyen képviselőjük, hat helyen polgármesterük van, és Pest megyében a listás helyek több mint 20 százalékát vitték. Milyen belső mozgások történtek a Momentumban és a társadalomban ez alatt a bő másfél év alatt? 

Mostanra nemcsak felnőtt a ‘89 körül született első szabad magyar generáció, hanem több éves politikai tapasztalatot is szereztünk. Végig dolgoztuk az elmúlt két és fél évet, bejártuk az országot Nyírségtől Zaláig, és nemcsak azt hiszik el egyre többen, hogy mi tisztán és tisztességesen fogunk kormányozni, hanem azt is, hogy az egészségügyet, az oktatást, és a környezetvédelmet részesítjük előnyben. A májusi EP választás tétje számunkra a túlélés volt, de sikerült megelőznünk az MSZP-t, a Jobbikot, az LMP-t, és a harmadik legerősebb párt lettünk. Most pedig behoztuk a DK-t is, de a Fidesz - bár egyre közelebb, de - még mindig nagyon sok munkára van tőlünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.