2019. november 11., hétfő

ÍGY IS LEHET: A FILLÉREKBŐL MŰKÖDŐ ELLENZÉKI PORTÁL BEÉRTE A SZÁZMILLIÓS KÖZPÉNZBŐL MŰKÖDŐ KÖZMÉDIÁT

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BALLAI JÓZSEF
2019.11.08.


Márciusi indulása óta a szinte fillérekből működő KecsUP.hu simán beérte százmilliókból működő kecskeméti közmédiát. A recept annyira egyszerű, hogy ugyanilyen bárhol sikeresen működhet.

A 110 ezer lakosú Kecskeméten – mint amúgy szinte majdnem mindenhol az országban – zavarba ejtően egyszínű a média világa. A kereskedelmi rádiót bekebelezte a NER, a Kesmához tartozó Bács-Kiskun megyei lap tizenezres példányszámának alig egyötödét adják el a városban. A legnagyobb – saját jogán majdnem 200 milliós költségvetéssel (amihez sok tízmilliós MTVA-pénz is jön) – a Kecskeméti Televízió, amely afféle médiacentrumként működik (hiros.hu).

Naponta állít elő híradót és mindenféle más tartalmat, ezen kívül üzemelteti a hírportált és kiad egy ingyenes, színes, szélesvásznú, nagy példányszámú hetilapot (Kecskeméti Lapok). Ezt állítólag mindenki megkapja minden héten, de a gyakorlat mást mutat - e sorok írója például alig találkozik vele. Két magán hírportál van még, az egyik a keol.hu, amely inkább a bulvárt vette fókuszába, és az egykori tényfeltáró újságíró, Rajnai Attila által működtetett hirosveny.hu. Ezeket azonban aligha lehetne „ellenzéki” jelzővel illetni.

A semmiből

A KecsUP.hu ebbe az állóvízbe hajított bele egy nem kis kavicsot – már önmagában azzal, hogy lett, és hogy még mindig van. A semmiből indult márciusban, egy szem újságíróval. Gunity Gábor már korábban felmondta szerkesztői állását a Kecskeméti Televíziónál és esküvői, illetve céges fotósként – vállalkozóként – dolgozott. Őt találta meg a feladat, hogy útjára indítson egy független és kritikus portált, amelynek végtelenül egyszerű titka van: rákérdez – rá mer kérdezni – dolgokra, ami, a NER viszonyai között, egy kormánypárti irányítású városban, nem szokásos.

A KecsUP.hu finanszírozását egy pici magáncég, az AB Holding Kft. végzi, tulajdonosa Alter Róbert és felesége. Meg lehetne említeni, hogy hajdanán Alter Róbert és Oltyán József együtt működtette a – már megszűnt - Hirös Indexet, ám Alter és Oltyán útjai évekkel ezelőtt szétváltak. Alter régi álma volt egy független és helyi hírportál létrehozása, amihez a legfontosabb hozzávaló, saját bevallása szerint „egy óriási adag bátorság” volt. Maga a portál fillérekből működik. Havi fenntartása néhány százezer forint: kell költeni a tárhelyre, és ki kell fizetni a újságírót. Igazából irodára – szerkesztőségre – nincs szükség, hiszen az új cikk lényegében bárhonnan feltölthető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.