2019. november 2., szombat

RENDSZERFRISSÍTÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VASALI ZOLTÁN
2019.10.31.


...A Fidesz hónapokig nyíltan hangoztatta, hogy aki nem a kormánypártok közelében van, nem juthat forráshoz. Gulyás Gergely erről beszélt a Kormányinfón, és Orbán Viktor minimális városlátogatásain is ezt hangoztatta, hátha neki jobban elhiszik. Mindezt pont olyan időszakban, amikor a gazdasági növekedés is lassul, és az uniós források megszerzésének lehetőségei is biztosan korlátozottabbak lesznek. Megdöbbentő az a tény, hogy egy politikailag is árérzékeny választó tömeg nem rezonált már erre az alapvetően megalázó szereposztásra. Pedig a Fidesz főleg a kampányhajrában mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a statikus biztonságérzetet erősítse a választókban. Több váratlan fordulat között az egyik legfurább tapasztalata az önkormányzati kampánynak, hogy a Fidesznek még a sport se működött úgy témaként, ahogy korábban megszokhatták. Számára a sok pofon mellett ez lehetett az egyik legnagyobb meglepetés a kampányban. Láng Zsolt a II. kerülettel vagy Wintermantel Zsolt Újpesttel olyan cukiságdömpinget produkált az ősszel, hogy azt egy sima világbajnoki rendezés hangulatával se lehetett volna felülmúlni. Amikor a tapasztalatok közül kiemeljük, hogy a Fidesz tökéletesen kihasználta a támogatottságát, akkor pont az ilyen ügyekben lehet ezt a leginkább érzékelni. A XI. kerületben például a választások előtti héten kerültek ki több közterületre az életvitelszerűen ott tartózkodni tilos feliratok. Olyan kukák mellé, amiket gyakran hetekig nem szoktak üríteni. A rend hangulatát akarták demonstrálni, a háttérben káosszal. Az ilyen pozőrségeket feltehetően egy átlagválasztó is felismerhette.

A Fidesz arra is számíthatott, hogy a két ciklus alatt átalakított közigazgatási rendszer és a közszolgáltatások koncentrációja pont az önkormányzati választások idejére eredményez a fogyasztói körökben is érzékelhető változásokat. Nem csak a migrációs és Soros-kampány fulladt ki 2019-re, de a rezsicsökkentés is. A közművek többségénél a rendszer még működik, de nem fenntartható módon, és a szolgáltatások minősége inkább romlott. A racionális alapon kialakuló választói attitűdök esetében ezek a benyomások meghatározhatták a váltás okait.

Az elmúlt másfél év három választása összeért, és ez megmutatta a korábban zseniálisnak tartott fideszes hatalmi gépezet korlátait. Májusra egyértelművé vált, hogy a migrációval való riogatást már sokszor felülírja a klímaváltozás által naponta kitermelt, beavatkozást igénylő problémák sora. Ehhez képest volt megdöbbentő látni azt, hogy a kormánypártok a nyár végére se tudtak új tematikákat felépíteni. Egyszerűen nevetségessé vált az a jelölt, aki helyben migránsválságról beszél 2019-ben, amikor az aszály, a rossz vízminőség vagy éppen ipari beruházás által okozott, tisztázatlan kockázatok jobban meghatározzák a hétköznapok politikai alapkérdéseit. A Fidesz pont abba a hibába esett saját hazájában, amivel évekig vádolta az Európai Uniót, és ez nem más, mint az elidegenedés. Amit a bulvárfelületen életmód-rivalizálásként élhetünk meg, az az önkormányzati kampányban egyre jobban meghatározta az egyes karakterek hitelességi faktorát. Amikor már Tarlós István is arról mesél, hogy a nyolcvanas években ő is sokat biciklizett, akkor már nem Gréta Thunberg a ciki, hanem a helikopterezés és a szarvasvadászat. A Fidesz ritmusérzékének romlását és magabiztosságának tompító hatását mutatja, hogy Orbán Viktor Tusnádon még erkölcsi katarzisról prédikált a keresztény állam újraszületésénél bábáskodva. Őszre már pártcsaládjának egy kurvázó és kokainozó, kiemelt közösségvezetőjét kellett kizárnia vagy kimentenie a nyilvánosságra került felvételek miatt.

Ez olyan kontraszt, amit tényleg csak vakítással lehetett volna tompítani.
*
A remény, amit a választási eredmény generált ellenzéki oldalon, nem egy valódi politikai közösség kohézióját igazolja. Lehet ezen is tompítani, de van itt, aki a másikról azt gondolja, hogy náci, a harmadikról pedig azt, hogy méregzöld. Sorolhatnánk. A következő két és fél év alapkérdése, hogy az önkormányzati hatalmat elnyert ellenzéki szereplők hogyan élnek a helyi közösségek fejlesztési lehetőségével. Ne felejtsük el, hogy olyan szereplőkkel szemben támasztunk ilyen elvárást, akik az elmúlt években pont helyi hálózataik gyengesége miatt tűntek esélytelennek a Fidesszel szemben. Az ellenzéknek most hirtelen demokratikusabban, átláthatóbban és innovatívabban kéne működnie a következő két évben, korlátozott források mellett is, hogy a váltás az országgyűlési választásokra beérhessen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.