2019. november 8., péntek

TÉNYLEG IRATHEGYEKET DARÁLNAK LE AZ ÖNKORMÁNYZATOK?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.11.07.


Ha a Borkai ügyben valóban készültek dokumentumok, akkor ezeket ugyan le lehet zúzni, az iratkezelő rendszert is lehet manipulálni, valamint a kompromittáló dossziék eltüntethetőek. Viszont ezek a dokumentumok, feltéve, hogy vannak ilyenek, sok irattárban megtalálhatóak, az önkormányzat példányainak ledarálása semmit sem old meg! – nyilatkozta a Hírklikknek a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós, akit az iratmegsemmisítés rejtélyeiről kérdeztünk.

Ma megalakult a győri önkormányzat immár Borkai Zsolt nélkül, aki tegnap lemondott a tisztségéről. Az ellenzék szerint a távozása azért történt csak most, mert így a megválasztott alpolgármesterek segítségével a Fidesz kézben tudja tartani a város ügyeit, esetleg el tudja tüntetni a korrupció megmaradt nyomait. Van erre mód?

Előrebocsájtom, hogy a Transparency International Magyarország nem foglalkozik politikai elemzéssel. Viszont az tényként fogadható el, hogy a választók akaratából a győri városvezetés a közgyűléssel együtt a kormánypárt kezén maradt, a helyi hatalom tehát Borkai Zsolt botránya és lemondása ellenére megőrizte a folytonosságot. Azonban semmi nem utal arra, hogy iratmegsemmisítés és bizonyíték eltüntetésének szándéka állna a történések mögött.

Egyszerű politikai vádaskodásnak tartja tehát, hogy a Fidesz hatalomban maradó alpolgármesterei eltüntethetik a korrupcióra utaló bizonyítékot?

Nézze, amíg új polgármestert nem választanak Győrben, addig a távozó Borkai Zsolt helyettesei legitim módon viszik tovább az ügyeket. Az persze kétségtelen, hogy Borkai Zsolt lemondását nem lehet magyarázni azzal, hogy a családjával akar több időt tölteni. Hisz itt azért súlyos dolgok kerültek nyilvánosságra. És a korrupció lehetősége sem pusztán feltételezés.

Technikailag van-e arra mód, hogy egy polgármesteri hivatalban ledarálják a bizonyítékokat?

Ha az ügyekről valóban készültek dokumentumok, akkor ezeket nyilvánvalóan le lehet zúzni, és az iratkezelő rendszert is lehet manipulálni, bizonyos kompromittáló dossziékat pedig valóban el is lehet tüntetni. De ezek megtörténtére nincs semmilyen információ. Nem tudjuk ugyanis, hogy a győri városházához, vagy a helyben illetékes kormányzati szervekhez köthető-e például az Audi cég logisztikai központjának helyéül szolgáló telkekkel kapcsolatos machináció. Fogalmunk sincs, hogy a panamázások hogyan is történtek, s hogy erről készültek-e egyáltalán városházi ügyiratok. Ha lenne is ilyen, a földhivatal is őrzi az adás-vételt bizonyító szerződéseket, amelyeket a földterület korábbi tulajdonosai aláírtak. Ezek a dokumentumok olyan sok irattárban megtalálhatóak, hogy az önkormányzatnál lévők megsemmisítésével semmit nem lehet elérni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése